Medtem ko se nadaljujejo spopadi v Sirti, se je v Tripolisu spopadlo nekaj deset Gadafijevih privržencev in nasprotnikov. Foto: EPA
Medtem ko se nadaljujejo spopadi v Sirti, se je v Tripolisu spopadlo nekaj deset Gadafijevih privržencev in nasprotnikov. Foto: EPA

Po navedbah prič je prišlo do medsebojnega streljanja v četrti Abu Salim, južno od središča Tripolisa, ki velja za utrdbo Gadafijevih privržencev. Na ulicah četrti Abu Salim, v bližini nekdanje Gadafijeve rezidence Bab al Azizija, se je več deset Gadafijevih lojalistov spopadlo s silami libijskega prehodnega sveta.

Prvi incident po Gadafijevem begu
Po besedah enega izmed borcev prehodnega sveta je streljanje izbruhnilo, ko so opazili, da so Gadafijevi privrženci izobesili zeleno zastavo, ki simbolizira Gadafijev režim, in začeli vzklikati gesla v podporo Gadafiju. Gre za prvi izbruh spopadov v Tripolisu, odkar so libijski uporniki konec avgusta zavzeli prestolnico in Gadafija prisilili k umiku. Ta se še vedno skriva neznano kje.

Gadafijevi lojalisti imajo sicer še vedno v rokah dele Sirte ob sredozemski obali in puščavsko mesto Bani Valid.

UNHCR svari pred zlorabami ujetnikov
Predstavnica visokega komisariata Združenih narodov za človekove pravice Mona Rishmavi je ob tem v Ženevi opozorila, da obstaja nevarnost resnih zlorab, ko bosta Sirta in Bani Valid kot zadnji utrdbi Gadafijevih sil padla v roke sil libijskega prehodnega sveta.

Rishmavijeva je pojasnila, da si libijske prehodne oblasti prizadevajo zagotoviti pravice zajetim Gadafijevim borcem, vendar pa je možnosti za zlorabe okoli 7.000 ljudi, ki so trenutno zaprti v ponekod zgolj začasnih zaporih, veliko.