Motasim Gadafi naj bi skušal z družino pobegniti iz Sirte. Foto: EPA
Motasim Gadafi naj bi skušal z družino pobegniti iz Sirte. Foto: EPA
Sirta
Za prevlado nad Sirto še vedno potekajo hudi spopadi. Foto: EPA

Motasim, ki je bil pod očetovo vladavino svetovalec libijskega sveta za narodno varnost, naj bi se skrival v Sirti, rojstnem kraju dolgoletnega libijskega voditelja Moamerja Gadafija, Gadafijevi nasprotniki pa naj bi ga prijeli, ko je skušal z avtomobilom skupaj s svojo družino pobegniti iz mesta.

A informacije o domnevnem prijetju Motasima ni mogoče potrditi. Nekateri pripadniki prehodnega narodnega sveta so tujim medijem povedali, da so Gadafijevega sina z družino zagotovo prijeli in da so ga že odpeljali v Bengazi, kjer ga zadržujejo v vojaškem oporišču, a s sedeža sveta v Bengaziju niso potrdili informacije, ki je v nekaterih mestih v Libiji sprožila slavje.

BBC poroča, da bi, če se informacija izkaže za resnično, prijetje Gadafijevega sina pomenilo velik uspeh za narodni prehodni svet, saj bi lahko na zaslišanju izvedeli tudi, kje so njegov oče in preostali člani Gadafijeve družine.

Gadafijeva družina pobegnila na različne konce
Gadafi in njegov najvplivnejši sin Saif Al Islam sta namreč na begu vse od padca Tripolisa 23. avgusta. Gadafijev sin Sadi je zbežal v Niger, hčerka Aiša pa je z bratoma Hanibalom in Mohamedom ter materjo pobegnila v Alžirijo, Gadafi sam pa naj bi se skrival v libijski puščavi.

Po več tednih hudih bojev naj bi uporniki in pripadniki prehodnega nacionalnega sveta nadzorovali že večji del Sirte, še vedno pa tam potekajo srditi spopadi. Po poročanju tujih medijev naj bi bila prav prisotnost nekaterih pomembnejših predstavnikov Gadafijevega režima v mestu razlog, da so Gadafijevi nasprotniki naleteli na tak odpor.

Osvoboditev Sirte naj bi bila blizu
Vodja libijskega prehodnega nacionalnega sveta Mustafa Abdul Džalil je v sredo sporočil, da je zelo optimističen in da bodo kmalu lahko razglasili zmago. "Upam, da bomo v manj kot tednu dni razglasili osvoboditev Sirte," je povedal na tiskovni konferenci v Bengaziju in dodal, da bodo v manj kot mesecu dni oblikovali prehodno vlado, kjer bodo imeli besedo tudi mladi in ženske.

V zadnjih tednih je iz Sirte pobegnilo na tisoče civilistov, številni pa so še vedno ujeti v mestu, kjer se spopadajo s pomanjkanjem hrane, pitne vode in zdravil. Avtomobile, ki potujejo iz Sirte, predstavniki prehodnega sveta redno pregledujejo, saj želijo tako preprečiti, da bi iz mesta pobegnili Gadafijevi privrženci.