Iskalna akcija se je končala v gorovju San Bernardino v Kaliforniji. Policija je za nekdanjim kolegom razpisala celo milijon dolarjev nagrade. Foto: EPA
Iskalna akcija se je končala v gorovju San Bernardino v Kaliforniji. Policija je za nekdanjim kolegom razpisala celo milijon dolarjev nagrade. Foto: EPA
Christopher Dorner
Dorner na posnetku videokamere nekaj dni, preden je začel svoj pohod, ki ga je napovedal v manifestu. Foto: EPA

Največji lov v zgodovini kalifornijske policije se je, kot kaže, končal v koči v gorovju San Bernardino. 33-letni Dorner je v torek v omenjenem gorovju ukradel avtomobil, ko mu je na sled prišla policija, pa je avtomobil zapustil in se zatekel v gorsko kočo. Po krajšem obleganju se je Dorner s policijo zapletel v strelski obračun, v katerem je umrl šerifov pomočnik, en policist pa je bil ranjen.

Kmalu zatem so policisti iz koče zaslišali strel, nato pa je izbruhnil ogenj, ki je kočo požgal do tal. Iz pepla so policisti potegnili truplo, za katerega mislijo, da pripada Dornerju, a so truplo predali mrliškemu ogledniku, ki bo po forenzični preiskavi potrdil, ali je to res.

Dorner osumljen umora treh ljudi
33-letni Christopher Dorner, nekdanji policist in vojaški rezervist, je osumljen umora treh ljudi, povezanih z njegovo nekdanjo službo. Policija je sprožila iskalno akcijo, ki se je 7. februarja preselila v gorovje San Bernardino, saj so policisti v bližini smučišča Big Bear našli njegov zogleneli avto. V nedeljo je policija za Dornerjem razpisala milijon dolarjev nagrade.

Na losangeleški policiji je bil Dorner zaposlen med letoma 2005 in 2008, a je službo izgubil zaradi lažnih izjav, saj je svojo nadzornico obtožil, da je po nepotrebnem grobo obrcala nekega osumljenca kaznivega dejanja. Policija je takrat izvedla preiskavo in ugotovila, da naj bi Dorner lagal, zato so ga odpustili. Po odhodu iz policije se je Dorner vrnil med vojaške rezerviste.

V manifestu napovedal odstrel 40 ljudi
Pred zločini je Dorner napisal 14 strani in 11.000 besed dolg manifest, kjer je sestavil seznam 40 tarč in njihovih družinskih članov za odstrel. Večinoma je šlo za njegove nekdanje sodelavce, zaposlene na losangeleški policiji. Dorner je samooklicani borec proti rasizmu, posebej izurjen v upravljanju z različnimi vrstami orožja in razstrelivnimi sredstvi, saj je bil vojaški rezervist, član mornariške enote za podvodno vojskovanje, služil pa je tudi v Bahrajnu.

V manifestu je Dorner zapisal, da bo izkoristil vse svoje vojaško znanje in proti policiji Los Angelesa izvedel nekonvencionalno in asimetrično vojno. Zapisal je, da je to potrebno zlo, v katerem ne uživa, a mora to narediti zato, da opere svoje ime. Zapisal je, da se je že kot otrok bojeval proti rasizmu, da je vedno pretepal neonaciste in druge, ki so žalili manjšine. Pojasnil je, da sam nima družine, zato naj bi to onemogočil tudi vsem, ki so na seznamu. "Napačno ste ocenili spečega velikana," je še zapisal v manifestu.

Največja iskalna akcija v zgodovini losangeleške policije
Lov za Dornerjem je bila največja iskalna akcija v zgodovini losangeleške policije, na pomoč pa so priskočile tudi enote iz Arizone, Nevade in celo Mehike. Policija je že med lovom ponovno odprla Dornerjev primer, a so zagotovili, da so to storili, ker je Dorner odprl nekaj vprašanj o domnevnem rasizmu v vrstah policije.