Indijke ponekod oblasti spodbujajo k sterilizaciji. Foto: EPA
Indijke ponekod oblasti spodbujajo k sterilizaciji. Foto: EPA

Sterilizacije so bile opravljene v soboto v vasi Pendari v osrednji indijski zvezni državi Čatisgarh. Po posegu so morali 30 žensk prepeljati v bolnišnico, kjer jih je nekaj v kritičnem stanju, poroča BBC.

Vaščani poročajo, da je zdravnik ženske steriliziral v naglici, vendar predstavniki lokalnih oblasti zanikajo, da bi pri tem prišlo do malomarnosti. Oblasti so napovedale preiskavo in kaznovanje odgovornih.

To ni prvič, da je v Indiji prišlo do zapletov pri sterilizaciji. Tako so januarja 2013 v Biharju prijeli tri moške, ki so 53 žensk operirali v dveh urah, poleg tega pa so vse opravili na polju in brez anestezije. Pojavile so se tudi obtožbe, da so ženskam iz revnih družin plačali, da so se odločile za sterilizacije.

Pretirana rast prebivalstva je eden od problemov, s katerim se spoprijemajo oblasti v Indiji, za katero se pričakuje, da bo imela leta 2030 več prebivalcev kot Kitajska, ki je trenutno na prvem mestu po številu ljudi.

Že nekaj desetletij se oblasti rast prebivalstva trudijo ustaviti s družinskim načrtovanjem in skušajo prebivalce prepričati, da se odločajo za manjše družine.

V nekaterih zveznih državah oblasti organizirajo sterilizacijske centre, kjer se množično opravljajo operativni posegi. Ponekod celo ponujajo spodbude za pare, ki se prostovoljno javijo za sterilizacijo.