Pilot je po pristanku na letališču Mehr Abad v Teheranu skozi okno letala pomahal z iransko zastavo. Iran od
Pilot je po pristanku na letališču Mehr Abad v Teheranu skozi okno letala pomahal z iransko zastavo. Iran od "zahodnjakov" novega letala ni kupil skoraj 40 let. Foto: EPA

Direktor družbe IranAir Farhad Parvareš je ob prevzemu dejal, da gre za "sončen dan, ki bo otoplil odnose med Iranom in Evropo".

V četrtek je nato letalo pristalo na letališču v Teheranu. "To je zgodovinski dan za Iran, ki pomeni konec sankcij," je v prenosu poročala državna televizija.

Iran pri Airbusu naročil 100 letal
189-sedežno letalo A321 je prvo od skupaj 100, kolikor jih je Iran naročil pri evropskem proizvajalcu Airbusu. Pogodba, podpisana lani decembra, je težka približno 18 milijard evrov. Še 80 letal bo Iranu prodal ameriški proizvajalec Boeing.

Letelo bo med Teheranom in Mašhadom
Parvareš je pojasnil, da bo novo letalo sprva letelo med glavnim mestom Irana Teheranom in drugim največjim mestom Mašhadom. Iran pričakuje, da bo letos dobil še skupaj osem letal A320 in tri nekoliko večja letala A330.

Povprečna starost letal 23 let
Iran ima eno najstarejših letalskih flot na svetu. Povprečna starost letal je 23 let. Zaradi sankcij, ki so bile proti državi uperjene zaradi njenega jedrskega programa, je Iran letala vzdrževal tudi s tihotapljenjem rezervnih delov.