Za ženske je smrt pri kamenjanju praktično neizogibna - zakopljejo jih namreč do vratu, medtem ko moške 'le' do pasu. Foto:
Za ženske je smrt pri kamenjanju praktično neizogibna - zakopljejo jih namreč do vratu, medtem ko moške 'le' do pasu. Foto:
Smrt s kamenjanjem sega že v čas stare Grčije, omenja se tudi v Bibliji, danes pa je taka kazen razširjena po muslimanskih državah od Nigerije do Pakistana.

Iranski časnik Etemad Melli je namreč poročal, da so v Mašadu, mestu na severovzhodu države, zaradi prešuštva do smrti kamenjali dva moška. Tretji obsojenec je smrti po čudežu ubežal.

Mahmudu kljub resnim poškodbam uspelo rešiti iz luknje za kamenjanje, medtem ko druga dva moška nista imela te sreče.

Če se rešiš iz luknje, ti podarijo življenje
Po iranskem zakonu o kamenjanju je namreč človek svoboden, če se mu uspe med kamenjanjem izvleči iz luknje, v katero je zakopan. To je sicer lažje za moške, ki so zakopani do pasu, medtem ko ženske zakopljejo do vratu, s čimer hočejo sporočiti, da nosijo večjo krivdo od moških.

Prešuštvo se v Iranu kaznuje s smrtjo, določena pa je tudi vrsta kamenja, ki se mora uporabljati pri tej hudi kazni: sodnikom, najpogosteje prebivalcem mesta, v katerem se je prešuštvo zgodilo, dajo navodilo, naj ne mečejo prevelikih kamnov, ki bi lahko grešniku prehitro skrajšali muke, niti ne premajhnih, ker na prizadejajo dovolj bolečin.

Države, v katerih se še izvaja kamenjanje:

- Pakistan
- Afganistan
- Iran
- Savdska Arabija
- ZAE
- Sudan
- Somalija
- Nigerija

Načeloma kamenjanje odpravljeno, vendar ...
Iranski vodja pravosodja ajatola Mahmud Hašemi Šahrudi je sicer leta 2002 izdal direktivo, s katero je bil vzpostavljen moratorij na usmrtitve s kamenjanjem. Uradna izjava iranskega pravosodja je sicer, da so spremembe vpeljale v kazenski zakonik, številnim obsojencem na smrt s kamenjanjem pa kazen spremenile v bodisi smrt z obešanjem ali pa dosmrtno ječo.

Toda to, da se tovrstno kaznovanje še naprej izvaja kljub Šahrudijevemu ukazu, aktivistične skupine v državi močno skrbi, zato so že pozvale oblasti, naj kamenjanje odpravijo.

Črna statistika Irana
Zdaj je v iranskih zaporih na kamenjanje obsojenih osem žensk in dva moška. Štirim ženskam so kazen spremenili. Skupina iranskih odvetnikov, med njimi tudi ugledna aktivistka za ženske pravice Šadi Sadr, si že leta prizadeva umakniti to kruto kazen iz iranskega zakonika.

Tudi generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je izrazil zaskrbljenost, medtem ko Amnesty International poroča, da je bilo na svetu, poleg Kitajske, leta 2007 največ usmrtitev v Iranu, to je 317. Tudi lani ni bilo veliko bolje - AFP poroča, da so usmrtili najmanj 246 obsojencev.

K. S.