Aretirani so osumljeni delovanja v mafiji, umorov, preprodaje orožja in mamil, izsiljevanja ter drugih zločinov, je sporočila policija. Na fotografiji je domnevni glavni šef 'Ndranghete. Foto: EPA
Aretirani so osumljeni delovanja v mafiji, umorov, preprodaje orožja in mamil, izsiljevanja ter drugih zločinov, je sporočila policija. Na fotografiji je domnevni glavni šef 'Ndranghete. Foto: EPA
'Ndrangheta
Policiji je uspelo razbiti nekatere najmočnejše mafijske družine, preiskovalci pa so končno dobili dober vpogled v strukturo in hierarhijo moči v 'Ndrangheti. Foto: EPA
Italija aretirala mafijce

Med njimi so domnevnega glavnega šefa 'Ndranghete Domenica Oppedisana aretirali v manjšem kraju Rosarno, v Milanu pa prvega moža 'Ndranghete v Lombardiji Pina Nerija. Čeprav glavnina operacije poteka v Kalabriji na jugu Italije, policija racije in aretacije izvaja tudi na bogatejšem severu države.

Aretacije na severu države, predvsem v Milanu in njegovi okolici, dokazujejo, da je sever Italije resnično prizorišče trgovskih dejavnosti 'Ndranghete - torej tistih, ki mafiji prinašajo denar. Mafija naj bi se na sever Italije priselila v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja, danes pa so v Lombardiji tako rekoč vsi mafijski klani.

Zdravstvo priljubljena tarča mafijcev

Med prijetimi je tudi več podjetnikov, ki delajo v zdravstvenem sektorju. V kraju Pavia v Lombardiji so priprli lokalnega politika, pristojnega za javno zdravstvo. Prav zdravstvo naj bi bilo priljubljena tarča mafijcev, saj jim omogoča vzpostavitev dobrih stikov s politiko in javno upravo. Poleg tega so aretirali štiri karabinjerje, ki naj bi bili povezani z mafijo, aretacije pa naj bi izvajali tudi v ZDA.

Policija je poleg tega zasegla ogromno premoženja v vrednosti več deset milijonov evrov ter velike količine orožja in mamil. V dveh ločenih operacijah proti 'Ndrangheti in Camorri je policija že v ponedeljek zasegla premoženje v vrednosti 1,3 milijarde evrov.

Italijanska mafija letno zasluži 2,9 odstotka BDP-ja
'Ndrangheta je največja izmed štirih mafijskih združb v Italiji - poleg Camorre, ki deluje na območju Neaplja, Cose Nostre na Siciliji in manjše Sacre Corone Unite v Apuliji na jugovzhodu države. S preprodajo orožja in mamil, prostitucijo, izsiljevanjem in drugimi dejavnostmi naj bi zaslužila okoli 44 milijard evrov letno, kar bi pomenilo 2,9 odstotka italijanskega BDP-ja.

Italijanski notranji minister Roberto Maroni je akcijo označil kot najpomembnejšo protimafijsko operacijo v zadnjih letih. "Zadeli smo srce zločinskega sistema 'Ndranghete, tako z organizacijskega kot tudi z gospodarskega vidika," je še dejal minister.

Italija aretirala mafijce