Pri nošenju burke je zakrit celoten del telesa. Foto: EPA
Pri nošenju burke je zakrit celoten del telesa. Foto: EPA
Burka
Nikab, tančica za obraz, pri kateri so vidne oči. Foto: EPA
Kazen za nošenje burke


Gre za prvi primer tovrstne aretacije v Italiji po tem, ko so mestne oblasti v mestu Novara januarja letos sprejele odlok, ki prepoveduje nošenje oblačil, s katerimi osebe ni mogoče identificirati, piše BBC. Morda ni presenetljivo, da so tak odlok sprejeli v Novari, kjer prevladuje skrajna Severna liga.

''Še vedno obstajajo določeni ljudje, ki nočejo razumeti, da naša skupnost v Novari ne sprejme in ne želi tolerirati burk,'' je dejal župan Novare Massimo Giordano, ko so na pošti zaradi nošenja burke aretirali neko žensko. Ženske sicer burke lahko nosijo doma, ne smejo pa jih nositi na javnih mestih, v službi, šolah kot tudi ne na poštah. Po mnenju Giordana naj bi taka oblačila preprečevala ''že tako težaven proces integracije priseljencev''.

Italija ima vse od leta 1975 protiteroristični zakon, ki prepoveduje nošenje kakršnih koli mask ali oblek, ki onemogočajo identifikacijo osebe. Pri tem pa obstaja ena izjema, in sicer, da je lahko človek pokrit zaradi ''upravičenih razlogov'', kot je nošenje pokrival iz verskih razlogov. Kljub temu pa je Severna liga v Novari dosegle zaostritev tega zakona, tako da tančic in oblačil ni mogoče nositi niti zaradi verskih razlogov.

Nedavno je bila Belgija prva evropska država, ki je naredila korak k prepovedi nošenje burk v javnosti. Zakon mora zdaj sprejeti še senat, kar bo junija ali julija po vseh verjetnosti tudi storil. Po njenih sledeh naj bi šla kmalu tudi Francija. Pretekli vikend pa je v evropskem parlamentu celo padel predlog, da bi nošenje burk prepovedali v vseh 27 članicah EU-ja.

Kazen za nošenje burke