Foto:
Foto:
Velik del Italije je ponoči ostal brez električne energije.

V doslej najobsežnejšem izpadu električne energije v Italiji je brez elektrike ostala cela država, razen Sardinije, zjutraj pa se je elektrika vrnila v Milano, Torino, Furlanijo - Julijsko krajino in Benečijo. Okoli poldneva se je elektrika vrnila tudi v prestolnico Rim, do večera pa so elektriko dobili tudi v večjem delu države.

Zaradi električnega mrka je najbolj prizadet železniški promet, saj je več tisoč potnikov ostalo v vagonih, iz podzemne železnice v Rimu pa so morali evakuirati več ljudi. Škoda v gospodarstvu naj ne bi bila tako visoka, kot če bi bil mrk sredi tedna.

Pristojni iz uprave nacionalnega električnega omrežja so sporočili, da so za izpad električne energije krive slabo vzdrževane linije v tujini, italijanska televizija RAI pa kot vzrok izpada navaja kratki stik. Italija je za pomoč pri oskrbi z električno energijo že zaprosila sosednje države, vendar še ni znano katere.

Brez žrtev in gmotne škode
Varnostne sile v državi so bile v stanju najvišje pripravljenosti, oblasti pa so prebivalce pozvale, naj, če je le možno, ostanejo doma in uporabo telefonov zmanjšajo na minimum. O morebitnih žrtvah in gmotni škodi ne poročajo, vodja italijanske civilne zaščite Guido Bertolaso pa je zatrdil, da je bil položaj kmalu pod nadzorom.

Električni mrk je bil tudi vzrok za konec nočne zabave v italijanski prestolnici Rimu, kjer bi morale biti vso noč odprte trgovine, turistične znamenitosti in muzeji.

Francija zanika krivdo
Francoski operater električnega omrežja je že zanikal prvotne navedbe, da naj bi se vzrok za mrk pojavil v Franciji, ki je sicer ena ključnih dobaviteljev električne energije za Italijo. Po njihovih navedbah je za izpad električne energije v Italiji kriva napaka na električnih vodih med Švico in Italijo.

Drevo vzrok za mrk?
Predstavnik največjega švicarskega električnega operaterja ATEL je sporočil, da je še prezgodaj za iskanje krivca, ni pa izključil možnosti švicarske vpletenosti, saj je bil med Švico in Italijo za šest ur prekinjen električni tok.

Švicarske oblasti pa so sporočile, da bi bil lahko vzrok za izpad električne energije drevo, ki je padlo na električni vod visoke napetosti in prekinilo dobavo električne energije v Švici.

Zaradi izpada električne energije v Italiji pa je tudi na jugu sosednje Avstrije za pet ur zmanjkalo elektrike, kar je povzročilo zastoje nočnih vlakov med Avstrijo in Italijo.