Za zdaj nič ne kaže, da bo v Gazi kmalu nastopil mir. Foto: EPA
Za zdaj nič ne kaže, da bo v Gazi kmalu nastopil mir. Foto: EPA
Nicolas Sarkozy, Cipi Livni
Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je na pogovorih v Parizu gostil izraelsko zunanjo ministrico Cipi Livni. Foto: Reuters
Izraelski tank
Vse kaže, da bo Izrael izvedel tudi kopensko operacijo v Gazi. Foto: Reuters
V Gazi na dan miru brez miru

Rajan je najvišji voditelj Hamasa, ki je bil ubit po smrti Abdela Aziza al Rantisa aprila 2004. Vodil je Hamas na severu Gaze, tesno pa je bil povezan tudi z oboroženim krilom gibanja, Brigadami Ezedina al Kasama.

Rajan, ki naj bi, po še nepotrjenih podatkih, umrl v zračnem napadu na begunsko taborišče Džabalija na severu Gaze, je še v sredo obljubil, da bo Hamas udaril še globlje v Izrael kot do zdaj.

Pozivi k miru naleteli na gluha ušesa
Mednarodni pozivi k miru v Gazi niso padli na plodna tla. Hamas pa je sporočil, da bi na premirje pristal pod določenimi pogoji. Palestinsko gibanje med drugim zahteva ustavitev izraelskega obstreljevanja in umik izraelske blokade Gaze. Izrael medtem nadaljuje zračne napade,

Med mrtvimi četrtina civilistov
Tarče zadnjih izraelskih napadov so bila vladna poslopja. Palestinsko gibanje Hamas je sporočilo, da sta bili zgradbi ministrstev za izobraževanje in promet skoraj popolnoma uničeni, rakete pa so zadele tudi poslopje palestinskega parlamenta.

V šestih dneh izraelskih operacij je bilo ubitih 400 Palestincev, med katerimi je po podatkih ZN-a četrtina civilistov. Ranjenih je že okoli 2.000 ljudi, bolnišnice v Gazi prepolne, dodatne težave pa povzroča še pomanjkanje medicinskih pripomočkov.

"Pristranski" predlog resolucije ni uspel
V New Yorku se je na izredni seji sešel Varnostni svet ZN-a, kjer so razpravljali o predlogu resolucije, ki sta ga predložila Egipt in Libija, a niso sprejeli nobene odločitve, saj so se ZDA in Velika Britanija pritožile nad "pristranskiim" besedilom predlagane resolucije, ker ne omenja Hamasovih raketnih napadov na Izrael, ki so bili po njunem mnenju vzrok za zadnji izbruh konflikta.

Izrael je ob meji z Gazo nakopičil vojake in tanke, po poročanju časopisa Haaretz pa naj bi se izraelska vojska pripravljala na obsežno, vendar časovno kratko ofenzivo. Medtem so Hamasove rakete znova zadele mesto Beersheba, ki leži okoli 40 kilometrov v notranjosti Izraela.

Razmere v Gazi nevzdržne
ZN opozarja na dramatične humanitarne razmere v Gazi, ki je po njihovih besedah na robu katastrofe. "Prvič opažamo, da ljudje brskajo po smeteh in prosjačijo, kar je nov pojav," je dejal vodja humanitarne agencije ZN-a Unwra Karen Abu Zajd. Izrael po drugi strani zatrjuje, da omogoča dostavo pomoči in hrane.

Po svetu se še naprej vrstijo pozivi obema sprtima stranema, da razmislita o premirju, a kot kaže, je do tega še daleč. Izrael zahteva popolno prekinitev Hamasovih raketnih napadov, medtem ko Palestinci zahtevajo ustavitev izraelskih zračnih napadov in konec blokade območja Gaze.

Javnomnenjska anketa časopisa Haaretz je pokazala, da večina Izraelcev, dve tretjini vprašanih, podpira zračne napade na Gazo, veliko manj - le 20 odstotkov - pa je naklonjenih kopenskim operacijam.

G. V./T. V.

V Gazi na dan miru brez miru