Livnijeva je prepričana, da bo ona vodila novo izraelsko vlado. Če se bo to uresničilo, bo Livnijeva prva izraelska premierka po Goldi Meir, ki je državo vodila v 70. letih prejšnjega stoletja. Foto: EPA
Livnijeva je prepričana, da bo ona vodila novo izraelsko vlado. Če se bo to uresničilo, bo Livnijeva prva izraelska premierka po Goldi Meir, ki je državo vodila v 70. letih prejšnjega stoletja. Foto: EPA
Volitve v Izraelu so potekale brez večjih zapletov. Foto: EPA
Benjamin Netanjahu
Glede na neuradne izide, bi stranka Benjamina Netanjahuja dobila 27 sedežev v 120-članskem knesetu. Foto: EPA

Po skoraj vseh preštetih glasovih kaže, da je zmagovalka predčasnih parlamentarnih volitev vladajoča sredinska stranka Kadima voditeljice Cipi Livni, ki naj bi v 120-članskem knesetu dobila 28 sedežev. To je le en sedež več od desničarske opozicijske stranke Likud, ki jo vodi nekdanji premier Benjamin Netanjahu, ki bi dobila 27 sedežev. Uradni izidi bodo znani čez nekaj dni, kot vse kaže, pa Izrael čakajo tedni negotovosti, ko bodo zmagovalci sestavljali vlado.

Voditeljica Kadime, 50-letna zunanja ministrica Cipi Livni, je po prvi objavi neuradnih izidov že dejala, da je pripravljena voditi državo, opozicijski voditelj Benjamin Netanjahu pa prav tako še ni priznal poraza. "Danes so ljudje izbrali Kadimo," je povedala Livnijeva, ko so prejeli prve neuradne izide in je po štabu Kadime zavladalo veselje, besede 59-letnega Netanjahuja pa so bile: "Z Božjo pomočjo bom jaz vodil naslednjo vlado".

Izrael se je obrnil v desno
Sicer so volitve prinesle splošen premik v desno, saj se je na tretjem mestu znašla skrajno desničarska stranka Izrael Bejtenu Avigdorja Libermana, ki naj bi dobila 14 oz. 15 glasov, laburistična stranka obrambnega ministra Ehuda Baraka pa je s 13 sedeži pristala na četrtem mestu. Liberman, ki bo imel po vsej verjetnosti odločilno vlogo pri oblikovanju vlade, je že namignil, da bi lahko šel v vlado tako z Kadimo kot z Likudom.

Ne glede na to, katera stranka bo zmagala, bosta obe za sestavo vlade potrebovali koalicijske partnerje, Livnijeva pa je Netanjahuju že ponudila možnost sodelovanja v vladi narodne enotnosti, ki naj bi jo vodila. Če bo vlado resnično oblikovala Cipi Livni, bo to zanjo zelo zapleten postopek, saj številne manjše stranke, katerih podporo bo Livnijeva zagotovo potrebovala, nasprotujejo njeni politiki, predvsem njeni obljubi, da bo zemljo zamenjala za mir s Palestinci. Če pa bodo vlado sestavile desne stranke pod vodstvom Netanjahuja, bodo imele manj težav, saj imajo skupaj 64 sedežev, kar bo ravno dovolj za večino.

Odločitev o mandatarju v rokah Peresa
Končno odločitev o tem, ali bo mandat za sestavo vlade podelil Livnijevi, ki je precejšnja novinka v izraelski politiki, ali nekdanjemu premierju Netanjahuju, bo sprejel izraelski predsednik Šimon Peres. Ta se bo sestal s predstavniki vseh političnih strank, nato pa bo na podlagi teh posvetov predlagal mandatarja za sestavo nove vlade.

Strokovnjaki so prepričani, da je vlada pod vodstvom Cipi Livni malo verjetna, da pa obstaja precejšnja možnost, da bo vlado sestavil Netanjahu, a da bo v njej sodelovala tudi Kadima.

Palestinske oblasti razočarane
Palestinske oblasti
v Ramali so v prvem odzivu na izid volitev menile, da so Izraelci glasovali za ohromitev mirovnega procesa, saj desnica ni naklonjena mirovnim pogajanjem. Tega se boji tudi administracija novega ameriškega predsednika Baracka Obame, saj je znano, da stranke izraelske desnice niso naklonjene mirovnemu procesu na Bližnjem vzhodu.

B. T.