Kaj bodo prinesle volitve v Izraelu? Foto: EPA
Kaj bodo prinesle volitve v Izraelu? Foto: EPA

Javnomnenjsko raziskavo so izvedli na 600 vprašanih, objavil pa jo je izraelski gospodarski tednik Globes. Pokazala je, da bi desno usmerjeni Likud, ki ga vodi nekdanji premier Benjamin Netanjahu, dobil 24 poslanskih sedežev v 120-članskem knesetu, s čimer bi podvojil število sedanjih mandatov. Tako Likud kljub izgubi nekaj podpore pred trenutno vladajočo desnosredinsko stranko Kadima, še vedno ostaja v vodstvu.

Kadima, ki jo vodi zunanja ministrica Cipi Livni, bi glede na javnomnenjsko raziskavo v knesetu dobila 21 poslanskih sedežev, zdaj pa poslanci Kadime zasedajo 29 poslanskih sedežev.

Korist predvsem za stranko Izrael Bejtenu
Padec podpore Likudu, ki se mu je še prejšnji teden obetalo 34 poslanskih sedežev, korisit predvsem desničarski stranki Izrael Bejtenu, ki jo vodi Avigdor Liberman, ki bi prejela 17 mandatov, medtem ko jih zdaj zasedajo 11. Izrael Bejtenu bi tako z laburisti obrambnega ministra Ehuda Baraka, ki naj bi prav tako zasedli 17 poslanskih sedežev, postal tretja najmočnejša stranka v parlamentu.

Predčasne volitve v Izraelu je predsednik Šimon Peres razpisal oktobra lani, ko Cipi Livni ni uspelo sestaviti nove vlade. V začetku je kazalo, da bi lahko Kadima dobila več glasov, a je zadnje čase v prednosti Likud. Kdo bo zmagovalec in kdo bo sestavil vlado, bo jasno čez približno teden dni.

B. T.