Vzporedni izidi kažejo, da je Kadima dobila okrog 29 sedežev v knesetu, laburisti okrog 22, Izrael je naš dom pa okrog 14. Foto: RTV SLO
Vzporedni izidi kažejo, da je Kadima dobila okrog 29 sedežev v knesetu, laburisti okrog 22, Izrael je naš dom pa okrog 14. Foto: RTV SLO
Slavje privržencev Kadime
Privrženci stranke Kadima so takoj po objavi vzporednih volitev začeli slaviti. Foto: EPA
Ehud Olmert
Olmerova stranka je na volitvah dobila pričakovano veliko število glasov. Foto: EPA

Zmagovalna stranka Ehuda Olmerta, ki stranko in vlado vodi namesto bolnega Ariela Šarona, naj bi v prihodnje imela po neuradnih izidih med 29 in 32 sedeži v 120-članskem knesetu.

Na drugem mestu naj bi bili laburisti, ki bodo imeli med 20 in 22 članov parlamenta, medtem ko naj bi skrajno desni Likud imel le 12 poslancev. V parlament se je uvrstila tudi skrajno desna stranka Izrael je naš dom, ki naj bi imela celo 14 sedežev, čeprav so ji analitiki napovedovali kvečjemu deset poslancev.

Nižja udeležba
Udeležba je bila tokrat nižja kot v preteklosti. Na volišča je namreč do 21. ure, uro pred zaprtjem volišč, prišlo 63 odstotkov volilnih upravičencev. To napoveduje, da bo udeležba nekoliko nižja kot leta 2003, ko je bila po zaprtju volišč 69-odstotna.

Umik z Zahod. brega?
Pred volitvami je Kadima v primeru zmage napovedovala, da bo enostransko umaknila nekatere naselbine na Zahodnem bregu, druge pa okrepila, seveda v primeru, če bodo mirovni pogovori s Palestinci ostali na mrtvi točki. Ob oddaji svojega glasu je Šimon Peres, prav tako član Kadime, dejal, da bodo volitve določile karakter države in njene meje.

Preberite si več o strankah, ki so se potegovale za zmago na volitvah. V sredo ob 13.00 pa sodelujte v klepetu s Primožem Šterbencem.

Tudi ob volitvah nasilje
V napadu z raketami, izstreljenimi iz Gaze, sta bila na jugu Izraela ubita dva izraelska pastirja. Zdravniki so povedali, da sta bila to odrasli in otrok, odgovornost pa je že prevzela skrajna skupina Islamski džihad. Izraelske enote pa so na Zahodnem bregu ustrelile skrajneža, ki so ga po trditvah Izraela iskali zaradi vpeletnosti v nasilne akcije proti judovski državi.

Kako močna koalicija?
Kot kažejo začasni izidi, bo moral Olmert oblikovati koalicijsko vlado, kar pa ni presenečnje, saj Izrael še nikoli ni imel vlade z eno stranko, ki bi na volitvah dobila dovolj glasov, da bi lahko državo vodila sama.

To so bile že pete parlamentarne volitve v dobrih desetih letih v Izraelu, zaradi strahu pred možnimi palestinskimi napadi pa je bila v visoki pripravljenosti tudi izraelska policija.

Vseh strank, ki so se na volitvah potegovale za naklonjenost volivcev, je bilo kar 31. Današnji dan je nil zaradi volitev dela prost dan, odprtih pa je bilo 8.276 volilnih mest, večina v prostorih šol. Oddaja glasov je bila mogoča od 7.00 do 22.00.