Gruzijska vojska je z raketami obstreljevala separatiste v Južni Osetiji. Foto: Reuters
Gruzijska vojska je z raketami obstreljevala separatiste v Južni Osetiji. Foto: Reuters
Južna Osetija
Veliko prebivalcev Južne Osetije je pred spopadi zbežalo. Foto: Reuters
Ruski tanki
Činvaliju se približujejo enote ruske 58. armade. Foto: Reuters
Gruzijski vojaki
V Južno Osetijo dodatne enote pošilja tudi Gruzija. Foto: Reuters
Ruski bombnik
Ruski bombniki so bombardirali cilje v Gruziji. Foto: Reuters
Mihail Sakašvili
Prozahodno usmerjeni gruzijski predsednik Sakašvili Rusijo obtožuje pomoči upornikom. Foto: EPA
Gruzija in Rusija v vojni

Potem ko so se ponoči vneli spopadi med južnoosetijskimi separatisti in gruzijskimi silami, so južnoosetijsko prestolnico Chinvali že dosegli ruski tanki. Ruski bombniki so napadli gruzijske položaje, pri tem pa je življenje izgubili 30 Gruzijcev, trdijo oblasti v Tbilisiju. Gruzijsko notranje ministrstvo je sporočilo, da ruske sile že nadzorujejo del Chinvalija, nasprotno pa trdi gruzijski predsednik Mihail Sakašvili, ki je sporočil, da gruzijske sile povsem nadzirajo Chinvali in okoliške vasi.

"Rusija proti nam vodi vojno na našem ozemlju," je za CNN izjavil gruzijski predsednik Sakašvili in dodal, da je v interesu ZDA, da pomagajo njegovi državi. "Ne gre več za Gruzijo. Gre za ZDA, njene vrednote. Smo svobodoljubna nacija, ki je trenutno napadena." Tbilisi je napovedal, da bo iz Iraka umaknil 1.000 svojih vojakov in jih poslal v Južno Osetijo.

Gruzija je sicer razglasila triurno premirje med 15. in 18. uro po tamkajšnjem času (med 13. in 16. uro po srednjeevropskem času), da bi civilistom omogočila umik. V rusko pokrajino Severna Osetija je že prispelo 140 avtobusov z begunci.

Primerjava ruskih in gruzijskih oboroženih sil:
GRUZIJA:
- 32.000 vojakov
- 128 tankov
- 8 vojnih letal
- 37 helikopterjev
RUSIJA:
- 395.00 vojakov
- 23.000 tankov
- 1.809 vojnih letal
- 1.932 helikopterjev
"Rusija bo zaščitila svoje mirovnike"
Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je v Južno Osetijo poslalo okrepitve za ruske mirovnike, ki naj bi pomagali končati prelivanje krvi. "Gruzijsko vodstvo je sprožilo umazano akcijo. Naših mirovnikov in ruskih državljanov ne bomo pustili nezaščitenih," je napovedalo rusko obrambno ministrstvo, ki trdi, da je v spopadih v Chinvaliju umrlo več kot 12 ruskih mirovnikov, 150 pa je ranjenih. Ruski premier Vladimir Putin je za začetek spopadov obtožil Gruzijo in dodal, da bo Rusija odgovorila na njene akcije. Moskva je napovedala, da bo od sobote naprej prekinila vse letalske povezave s Tbilisijem.

Putin se je o situaciji v Gruziji ob robu odprtja olimpijskih iger v Pekingu pogovarjal s predsednikom ZDA Georgeem Bushem. Republikanski predsedniški kandidat John McCain meni, da bi morale ZDA sklicati sejo Varnostnega sveta Združenih narodov, ki bi moral Rusijo pozvati, naj umakne svoje sile iz Gruzije. Demokratski kandidat Barack Obama pa je Rusijo pozval, naj spošzuje ozemeljsko celovitost Gruzije. Pentagon je sporočil, da podrobno spremlja dogajanje v Gruziji in je v stiku z gruzijskimi oblastmi.

Gruzijske sile v Chinvaliju
Gruzijske sile so se ponoči prebile v Chinvali, kjer se spopadajo s separatistično vojsko. Spopadi med gruzijsko vojsko in borci te avtonomne republike so zahtevali najmanj 15 življenj južnoosetijskih civilistov, v gruzijskem obstreljevanju pa je umrlo tudi nekaj pripadnikov ruskih mirovnih sil. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je sporočil, da je "prejel poročila o etničnem čiščenju v vaseh v Južni Osetiji."

Potem ko sta se sprti strani pod ruskim pokroviteljstvom sešli v Chinvaliju, a so mirovni pogovori propadli, je gruzijska vojska z letali in s tanki izvedla obsežen napad na separatistične upornike, s katerim želi "končati kriminal in v tej pokrajini znova vzpostaviti red". Po besedah ministra za integracijo Temurja Jakobašvilija njihov cilj ni prevzem ozemlja.

V Chinvaliju veljajo izredne razmere, slišati je eksplozije in obstreljevanje, na pomoč južnoosetijskim borcem pa naj bi prišlo precej borcev tudi iz Rusije in druge separatistične gruzijske pokrajine Abhazije. Poveljnik ruskih mirovnikov v Južni Osetiji je povedal, da je po urah obstreljevanja Chinvali skoraj povsem uničen.

Rusija boombardirala cilje v Gruziji
Po poročanju gruzijskega notranjega ministrstva so trije ruski reaktivci vstopili v gruzijski zračni prostor in na dveh koncih v neposredni bližini Južne Osetije odvgli bombe. Pri tem naj bi bilo ranjenih nekaj civilistov. Napadli so tudi vojaško bazo, oddaljeno okoli 25 kilometrov od gruzijske prestolnice Tbilisi, pri čemer ni bil ranjen nihče, uničenih pa je bilo več stavb. Gruzijska stran je sporočila, da so sestrelili dva ruska bombnika, AP pa poroča o štirih sestreljenih bombnikih.

Potrpljenje Tbilisija pri koncu
Voditelj južnoosetijskih upornikov Eduard Kokoiti je gruzijsko ofenzivo označil kot "izdajalsko in podlo potezo", pred tem pa se je že oglasil tudi gruzijski predsednik Sakašvili, ki je v televizijskem nagovoru pozval k prenehanju prelivanja krvi, hkrati pa separatiste posvaril, naj se ne igrajo s potrpljenjem Tbilisija. Sakašvili si že ves mandat prizadeva za nadzor na Južno Osetijo in Abhazijo, a obljubil je, da bo to skušal doseči brez nasilja.

Strateški položaj Kavkaza
Hudi spopadi v Južni Osetiji zbujajo skrb mednarodne skupnosti, da bi lahko na Kavkazu izbruhnila nova vojna. To območje velja za zelo pomembno tranzitno pot med Zahodom in Vzhodom, zato se za vpliv potegujeta tako Rusija kot Zahod.

OVSE zaskrbljen
Finska, ki predseduje Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), je pozvala k zaustavitvi vseh vojaških akcij v Gruziji in Južni Osetiji ter pozorila, da se lahko konflikt sprevrže v vojno. "Vojna bi imela uničujoč učinek na vso regijo," je v izjavi zapisal finski zunaji minster Alexander Stubb.

Francosko predsedstvo EU-ju je sporočilo, da bodo EU, OVSE in ZDA v Gruzijo poslale posebno misijo, ki naj bi sprtima stranema pomagala doseči premirje.

VS brez soglasja
Na pobudo Rusije se je na izrednem zasedanju sešel tudi Varnostni svet Združenih narodov, ki je razpravljal o najprimernejšem odzivu na izbruh nasilja, a ker ni dosegel soglasja, ni podal nobene skupne izjave. Moskva je že v četrtek Nato pozvala, naj premisli o kredibilinosti vstopa Gruzije v to zvezo.

Nesoglasja med Rusijo in Gruzijo
Gruzija pogosto obtožuje Rusijo, da južnoosetijskim borcem, ki od državljanske vojne v devetdesetih letih 20. stoletja želijo doseči neodvisnost, dobavlja orožje, Moskva pa te trditve ves čas zavrača. Južna Osetija ima sicer z Rusijo tradicionalno dobre odnose, nasprotuje pa gruzijskim željam, da bi se ta država pridružila zvezi Nato.

A. P./T. V.

Gruzija in Rusija v vojni