Na ulicah Biškeka potekajo žalne slovesnosti za umrlimi med protesti proti predsedniku države, ki je pobegnil na jug, kjer uživa večjo podporo. Foto: Reuters
Na ulicah Biškeka potekajo žalne slovesnosti za umrlimi med protesti proti predsedniku države, ki je pobegnil na jug, kjer uživa večjo podporo. Foto: Reuters
Kirgizija
Medtem ko odstavljeni predsednik in začasna vlada odgovornost za krvave dogodke zvračata eden na drugega, svojci in prijatelji žalujejo za žrtvami. Foto: Reuters

Razmere v državi naj bi bile medtem po trditvah začasne vlade pod nadzorom, ponoči pa naj bi bilo le nekaj incidentov. V nemirih v kirgiški prestolnici Biškek, ki so iz prestolnice pregnali avtoritarnega predsednika Kurmanbeka Bakijeva, je od srede po podatkih ministrstva za zdravje umrlo 75 ljudi, več kot 1.500 jih je bilo ranjenih.

Ob dnevu žalovanja se je pred prazno predsedniško palačo, ki je bila glavna tarča jeze protestnikov, in sedežem vlade zbralo več tisoč ljudi, ki molijo v spomin na žrtve.

Med nočnim plenjenjem ranjenih 67 ljudi
Razmere v Biškeku naj bi se medtem umirile. Po protestih, po katerih je opozicija oblikovala začasno vlado pod vodstvom Roze Otunbajeve, je namreč prišlo tudi ropanja in plenjenja. Začasna vlada je sporočila, da imajo vojska, enote notranjega ministrstva in državljanske milice zdaj razmere v prestolnici pod nadzorom. V noči na petek naj bi se sicer nasilni mladeniči znova lotili plenjenja, a so jih z opozorilnim streli in solzivcem razgnali. Nekaj mladih so tudi aretirali. Po nočnem nasilju naj bi pomoč v bolnišnici poiskalo 67 ljudi.

Namestnik začasne vlade že v Moskvi
Začasna vlada se je že začela ukvarjati z zunanjepolitičnimi dejavnostmi, tako je v Moskvo odpotoval Almazbek Atambajev, prvi namestnik predsednice začasne vlade. Nekdanji predsedniški kandidat naj bi z ruskim vodstvom govoril predvsem o človekoljubni pomoči za obubožano domovino. Otunbajeva je že v četrtek po telefonu govorila z ruskim premierjem Vladimirjem Putinom, ki je obljubil, da bo Rusija Kirgiziji zagotovila potrebno pomoč. ZDA so medtem obema stranem poslale enako sporočilo: "Spore je treba reševati po mirni poti." Ob tem je predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva povedal, da ZDA ne nasprotujejo novi začasni vladi.

S pogovori nad razdeljenost države
Čeprav se je začasna vlada resno lotila dela, pa Bakijev še vedno zavrača odstop. Po protestih naj bi ostal mednarodno osamljen, še vedno pa naj bi se zadrževal na jugu države. Vseeno je predsednik, ki je na oblast prišel pred petimi leti med t. i. "revolucijo tulipanov", izrazil pripravljenost na pogovore z opozicijo. Poudaril je, da on ni ukazal varnostnim silam, naj streljajo na protestnike, hkrati pa dejal, da so ravnale v skladu s kirgizijsko zakonodajo, ki dovoljuje uporabo sile ob napadu na prostore predsednika. "Nisem jaz tisti, ki ima krvave roke. Tisti, ki so organizirali oborožene moške, ki so napadli Belo hišo, imajo krvave roke. Opozicija je tista, ki ima krvave roke," je zatrdil.

"Na jugu države privrženci Bakijeva skušajo storiti vse, da bi se nekdanje oblasti vrnile na čelo države," se je na izjave Bakijeva odzvala Otunbajeva in zavrnila možnost, da začasna vlada sede za pogajalsko mizo s pregnanim predsednikom. "Pogovori z njim niso v načrtu, saj uporablja nasilje in sproža sabotaže," je dejala.

EU v Kirigizijo pošilja odposlanca
Visoka zunanja predstavnica Evropske unije Catherine Ashton je v Kirgizistan poslal svojega posebnega odposlanca za Srednjo Azijo Pierra Morela, da bi ocenil razmere in "odkril načine, na katere lahko EU v sodelovanju z mednarodnimi partnerji pomaga doseči mirne, izpogajane rešitve". EU še ni odločen, ali naj prizna začasno vlado v Kirgiziji.