Zdravstveni delavci še ne vedo, kako uspešno bo cepivo. Foto: Reuters
Zdravstveni delavci še ne vedo, kako uspešno bo cepivo. Foto: Reuters

Cepivo so v nedeljo pripeljali v to zahodnoafriško državo in ga shranili na skrivno lokacijo. Poskusno cepljenje se bo začelo danes. V telesa prostovoljcev bodo vbrizgali majhno količino virusa ebole, da bi spodbudili njihova telesa, da se odzovejo. A strokovnjaki niso prepričani, da bodo tako res dosegli zaščito pred to nalezljivo boleznijo.

Potem ko bodo ljudi cepili, bodo medicinske sestre več mesecev spremljale, kako se bodo njihova telesa odzivala na virus.

V Liberiji število okuženih z virusom hemoragične mrzlice upada, v zadnjih mesecih so v vsej državi potrdili le pet novih primerov okužbe. Virus je v Liberiji vzel 3.650 življenj. Epidemija ebole je v treh najbolj prizadetih državah - Gvineji, Sierri Leone in Liberiji - do zdaj zahtevala več kot 8.500 življenj, okuženih je bilo več kot 21.000.

Liberijske oblasti so tudi sporočile, da kljub napovedi danes še ne bodo odprle šol, ki so zaradi ebole zaprte vse od avgusta, saj želijo pripravili še dodatne varnostne ukrepe tako za starše kot učitelje in otroke. Predvideni novi datum odprtja je 16. februar. Otroci v Gvineji so se vrnili v šolske klopi sredi januarja, v Sierri Leone pa se bodo šole odprle marca.