Makedonski politiki si naklonjenost volivcev pogosto kupujejo s besednimi napadi na homoseksualce. Foto: EPA
Makedonski politiki si naklonjenost volivcev pogosto kupujejo s besednimi napadi na homoseksualce. Foto: EPA
Skopje
Vlada trdi, da hoče s spremembo ustave zaščititi tradicionalno družino. Foto: EPA

Do napada je prišlo v centru, ki se nahaja v starem delu makedonske prestolnice. Huligani so vdrli v center in začeli uničevati prostor, pri čemer sta bila ranjena dva aktivista. Priče poročajo, da so bili napadalci dobro organizirani, saj so točno vedeli, kaj uničiti in kdaj zapustiti prizorišče, da jih ne bi prijela policija. Napad je trajal vsega deset minut. V času napada so predstavniki makedonskega združenja LGBT praznovali drugo obletnico obstoja.

Vodja lokalne izpostave organizacije za človekove pravice Helsinški monitor, Uranija Pirovska, je povedala, da je bil to že šesti napad na homoseksualce v Makedoniji v zadnjih dveh letih, za katere ni bil nihče kaznovan. Makedonsko vlado je ob tem pozvala, naj ostro obsodi napad.

Vladajoča konservativna stranka VMRO-DPMNE premierja Nikole Gruevskega je že takoj po zmagi na aprilskih parlamentarnih volitvah predlagala spremembo ustave, v kateri poroko definirajo izključno kot zvezo moškega in ženske.

Spremembe, ki dejansko uvajajo prepoved porok istospolnih parov, je parlament potem potrdil julija, vendar je nato vlada v času avgustovskih parlamentarnih počitnic spremenila predlog tako, da zdaj ureja tudi zunajzakonske skupnosti, s čimer bi postale vse istospolne zveze in partnerstva nezakonita.

"LGBT pravice nimajo pomena"
Center LGBT-skupnosti v Skopju se delno financira s podporo nizozemskega veleposlaništva in odhajajoča nizozemska veleposlanica Marriët Schuurman je v torkovem pogovoru za medijski portal BIRN izrazila zaskrbljenost nad vladavino prava v Makedoniji.

Po njenih besedah neodzivnost oblasti na nasilje proti homoseksualcem ustvarja vtis, da ga vlada celo podpira ali v najboljšem primeru le tolerira, s čimer poskuša ustrahovati in utišati ljudi.

"V Makedoniji nimajo temeljne pravice LGBT-skupnosti nobenega pomena. Njihova pravica do življenja je ogrožena," je zatrdila Pirovska in napovedala, da se bo sestala s predstavniki Evropske unije v Skopju in tujimi veleposlaniki.

Makedonija si prizadeva za članstvo v EU-ju, vendar njeno približevanje že več let blokira Grčija, ki zahteva spremembo imena svoje severne sosede.