Balkanska pot je priljubljena med prebežniki. Foto: Reuters
Balkanska pot je priljubljena med prebežniki. Foto: Reuters
V Makedoniji povozil 14 prebežnikov

Makedonska televizija je poročala, da se je nesreča zgodila v četrtek zvečer v soteski blizu Velesa. Neimenovani vladni predstavnik je potrdil nesrečo, vendar ni pojasnil točnega števila umrlih prebežnikov.

Reševalno akcijo je oteževal nedostopen teren, saj je bilo do prizorišča mogoče priti le peš. Makedonski državni tožilec je povedal, da je iz pripovedovanja preživelih razvidno, da je večina žrtev iz Somalije in Afganistana.

V skupini je bilo vse skupaj 50 prebežnikov. Strojevodja jih je na nevarnost opozoril z zvočnim signalom, a vsi se niso uspeli pravočasno umakniti. Nekaj deset prebežnikov je s prizorišča nesrečezbežalo, osem pa so jih prijeli. Pridržani naj bi bili večinoma sorodniki žrtev.

Število prebežnikov, ki se skušajo prek Makedonije prebiti do držav Evropske unije, se je v prvih dveh mesecih letošnjega leta za desetkrat povečalo v primerjavi z istim obdobjem lani. K temu so največ prispevali prebežniki s Kosova, katerih cilj je Madžarska, od koder lahko brez vizuma ali potnega lista pridejo v zahodnoevropske države, predvsem Nemčijo.

Velik del prebežnikov prihaja tudi iz Sirije in Afganistana, ki v Makedonijo večinoma pridejo iz Grčije. Grško-makedonsko mejo ponavadi prečkajo ponoči, nato pa vse pogosteje hodijo ob železniških tirih, da se ne izgubijo. V železniških nesrečah naj bi jih doslej umrlo že več deset, a nikoli naenkrat toliko kot tokrat. Včasih so jih tihotapci prevažali s tovornjaki, a zaradi zapletov sedaj pot ponavadi opravijo peš, čeprav ta traja več dni.

V Makedoniji povozil 14 prebežnikov