Najprej so množična grobišča odkrili na Tajskem, zdaj pa še v Maleziji. Foto: Reuters
Najprej so množična grobišča odkrili na Tajskem, zdaj pa še v Maleziji. Foto: Reuters
Malezija
V taboriščih, ki so jih odkrile malezijske oblasti, so zadrževali pripadnike muslimanskega ljudstva Rohingja, ki množično bežijo iz Mjanmara. Foto: Reuters
Odkritje množičnih grobišč v Maleziji

"Oblasti so našle 139 domnevnih grobišč. Ne vemo, koliko trupel je v vsakem grobu, lahko pa bi nekatera grobišča vsebovala več kot eno truplo," je na novinarski konferenci povedal prvi mož malezijske policije Khalid Abu Bakar. Povedal je, da so v operaciji, ki je trajala med 11. in 23. majem, našli tudi 28 taborišč tihotapcev ljudi, kjer je, sodeč po številu in velikosti, skupno bivalo več sto ljudi. V največjem je bilo prostora za največ 300 ljudi, v drugem za okoli 100, v preostalih pa za okoli 20, je povedal Khalid.

Taborišča in grobove je že na začetku maja odkrila tudi policija na Tajskem, malezijske oblasti pa so takrat trdile, da jih na njihovi strani ni. Malezijska vlada je novico, da so tudi oni našli množična grobišča, sporočila v nedeljo, Khalid pa je ob tem pojasnil, da se taborišča in grobišča nahajajo na težko dostopnih gozdnatih območjih, v taboriščih pa so zadrževali pripadnike muslimanskega ljudstva Rohingja, ki množično bežijo iz Mjanmara.

Kako so si lahko oblasti zatiskale oči?
Khalid ni želel odgovoriti na vprašanje, kako je mogoče, da oblasti niso prej odkrile tako obsežnega sistema taborišč, prav tako pa se je izognil odgovoru na vprašanje, ali sumi na vpletenost podkupljenih uradnikov. So pa človekoljubne organizacije malezijskim oblastem že dalj časa očitale, da ne naredijo dovolj v boju proti tihotapljenju ljudi.

Malezijski premier Najib Razak se je že odzval na najdbe in dejal, da ga "zelo skrbijo grobišča, ki so jih našli na malezijskem ozemlju in ki so domnevno povezana s trgovino z ljudmi". Ob tem je obljubil, da bodo odgovorne našli in jih kaznovali.

Grobišča, ki so jih odkrile malezijske oblasti, so dokaz trgovine z ljudmi, kjer trgovci priseljence zadržujejo v taboriščih v gozdovih in džunglah, nato pa od družin priseljencev zahtevajo odkupnino. Številni priseljenci so v taboriščih umrli zaradi bolezni ali sestradanosti.

Tajska operacija povzročila nemir med tihotapci
Tajska je po odkritju množičnih grobišč sprožila obsežno operacijo proti trgovcem z belim blagom. To je očitno povzročilo nemir med tihotapci, saj so nemočne begunce pustili sredi morja. Malezija in Indonezija sta plovila s stotinami sestradanih migrantov, v glavnem pripadnikov ljudstva Rohingja, sprva zavračali, prejšnji teden pa sta po mednarodnem pritisku popustili in jim ponudili začasno namestitev.

Odkritje množičnih grobišč v Maleziji