Umori zaradi mamilarskih obračunov so v Mehiki stalnica. Foto: EPA
Umori zaradi mamilarskih obračunov so v Mehiki stalnica. Foto: EPA

Guverner Guerrera, ki je ena glavnih turističnih destinacij v Mehiki, Zeferino Torre-Blanca je sporočil, da je policija nedaleč stran od trupel našla še pripadajoče odsekane glave, trupla pa so pripadala osmim vojakom in enemu nekdanjemu visokemu policijskemu uradniku. Kdo je pobil vojake in policista, še ni znano, je pa po vsej verjetnosti šlo za mamilarski obračun.

Obglavljenje nasprotnikov je postala vsakdanja praksa obračunavanja med posameznimi mamilarskimi karteli v Mehiki in tudi s policijo. Avgusta letos so v zvezni državi Jukatan našli 12 obglavljenih moških, ki so umrli zaradi nesporazumov med dvema mamilarskima karteloma.

Mehiko pretresajo smrti, povezane z mamilarskimi obračuni
Mehiški generalni državni tožilec Eduardo Medina Mora je pred kratkim sporočil, da se je število mrtvih zaradi mamilarskih obračunov letos povzpelo že na 5.376, kar je več kot dvakrat več kot leta 2007, ko je bilo žrtev mamilarskih sporov 2.477.

Mehiške oblasti se na vse pretege trudijo, da bi zajezile nasilje, povezano z mamili. Ravno v petek so se Mehika in ZDA zavezale, da se bodo skupaj borile proti nasilju in mamilom. ZDA bodo Mehiki za potrebe boja proti trgovini z drogami in organiziranemu kriminalu namenile 1,4 milijarde dolarjev.

B. T.