El Diega je policija prijela v soboto na severu države. Foto: EPA
El Diega je policija prijela v soboto na severu države. Foto: EPA

Mehiška policija je sporočila, da so Hernandeza, znanega tudi kot El Diego, ujeli v mestu Chihuahua na severu države v soboto in da je nekdanji policist priznal, da je ukazal več kot 1.500 umorov in da je bil vodja kriminalne združbe La Linea v mestu Ciudad Juarez, ki je trenutno najnevarnejše mehiško mesto.

Kriminalna združba La Linea zagotavlja varnost mamilarskemu kartelu Juarez, ki nadzira eno glavnih poti, po katerih iz Mehike v ZDA nezakonito tihotapijo mamila. Po navedbah policije je združba La Linea kartel Juarez podpirala v boju za nadzor nad obmejnim Ciudad Juarezom.

Calderon: Eden največjih udarcev kriminalu
Mehiški predsednik Felipe Calderon se je na policijsko akcijo odzval na Twitterju, kjer je aretacijo opisal kot enega največjih udarcev kriminalu v Ciudad Juarezu. Kot poroča New York Times, El Diegotu zdaj grozi obtožnica v ZDA zaradi umora treh ljudi, dveh Američanov in Mehičana, povezanih z ameriškim konzulatom, marca leta 2010.

V Mehiki, predvsem v njenih severnih in severovzhodnih regijah, se je v zadnjih letih povečalo nasilje, povezano s kriminalnimi, predvsem med mamilarskimi združbami. Samo leta 2010 je bilo ubitih več kot 15.000 ljudi, od tega približno 3.100 samo v mestu Ciudad Juarez.