Ujeli so ju v mehiški prestolnici. Foto: Reuters
Ujeli so ju v mehiški prestolnici. Foto: Reuters

Mehiška policija je po mesecu dni bega v torek prijela Joseja Luisa Abarco, nekdanjega župana mesta Iguala, ter njegovo soprogo, ki naj bi bila odgovorna za izginotje študentov. Šest študentov je bilo med protestom konec septembra ubitih, 43 pa jih pogrešajo še danes.

Nekdanjega župana Iguale in njegovo ženo Mario de los Angeles Pineda so prijeli v Ciudadu de Mexicu in ju pripeljali pred zvezno tožilstvo na zaslišanje.

Aretacijo so izvedli več kot mesec dni po izginotju študentov, ki so jih na protestu za boljše delovne pogoje učiteljev v Iguali v jugozahodni mehiški zvezni državi Guerrero napadli policisti, povezani z lokalno kriminalno združbo Guerreros Unidos.

Iskalna akcija ni obrodila sadov
Policisti so streljali na avtobuse s študenti, pri čemer jih je šest umrlo. 43 študentov so nato predali kolegom v bližnjem mestu Cocula, ti pa so jih izročili članom tolpe Guerreros Unidos. Študente kljub intenzivni iskalni akciji po celotnem Guerreru pogrešajo še danes. So pa pri tem odkrili več množičnih grobišč s skupno 38 neidentificiranimi trupli, ki naj ne bi bila povezana z izginotjem študentov.

Abarca in njegova soproga, prav tako pa tudi poveljnik policije v Igualu, so pobegnili dva dni po policijskem napadu 26. septembra.

Po trditvah preiskovalcev naj bi Abarca policiji naročil, naj se loti študentov, ki so bili znani protestniki, da ne bi motili javnega dogodka njegove soproge. Ta je sestra treh vplivnih lokalnih preprodajalcev mamil, par pa ima povezave z mamilarskim kartelom Guerreros Unidos. Družina Abarce sicer trdi, da je nedolžen.