Foto:
Foto:
Posledice samomorilskega napada na zeleno območje v Bagdadu

Dodal je, da so pred tem Američani v Nadžafu, svetem šiitskem
mestu, brez spopadov zavzeli urad tamkajšnjega guvernerja.

Sicer je ameriška vojska v noči na četrtek na območju šiitske mestne četrti v Bagdadu izvedla štiri operacije proti pripadnikom Mahdijeve vojske, milice skrajnega šiitskega verskega voditelja Moktade Al Sadra s sedežem v Nadžafu, pri čemer so ubili deset upornikov. Ranjen je bil tudi ameriški vojak.

V bližini Karbale je bil v spopadih Mehdijeve vojske in Američanov ubit iraški upornik. Priče poročajo, da so popoldne v mesto Američani vdrli s tanki in zasedli območje ob dveh verskih svetiščih.

Napad na sedež ZDA v Iraku
V eksploziji je pred vhodom na bagdadsko zeleno območje umrlo pet Iračanov in dva ameriška vojaka, je sporočila ameriška vojska. Njen predstavnik v Bagdadu je pojasnil, da je davi pred sedežem ameriške uprave Iraka eksplodiral avtomobil bomba, pri tem pa je bilo ranjenih veliko ljudi, med njimi tudi dva ameriška vojaka.

Šlo naj bi za dejanje samomorilskega napadalca. V napadu je bilo uničenih tudi 10 bližnjih avtomobilov. V hotelu Palestina pa je kasneje odjeknila še ena eksplozija, a poročil o posledicah eksplozije še ni. Ameriški predstavniki so zatrdili, da v času eksplozije sicer niso bile predvidene nobene načrtovane detonacije. V Bakubi na severu Iraka pa sta po poročanju prič dve bombi popolnoma uničili sedež Domoljubne unije Kurdistana, ki jo vodi Džalal Talabani, član prehodne iraške vlade pod vodstvom ZDA.