V Jemnu so pogosti napadi koalicije pod vodstvom Savdske Arabije na civilne cilje. Foto: EPA
V Jemnu so pogosti napadi koalicije pod vodstvom Savdske Arabije na civilne cilje. Foto: EPA

Tarča napada v soboto zvečer je bila tržnica Al Mašnak v jemenski severni provinci Sada, utrdbi hutijevskih upornikov blizu meje s Savdsko Arabijo. Po navedbah prič je bila tržnica središče za preprodajalce kata, rastlinskega poživila, ki je v Jemnu v široki uporabi, v Savdski Arabiji pa prepovedan.

Savdska koalicija, ki hutijevske upornike, povezane z Iranom, napada že več kot dve leti, poročil o ubitih civilistih še ni komentirala.

Podobnih napadov je bilo že več. Marca je koalicija v zračnem napadu na tržnico v mestu Kuka na zahodu Jemna ubila 22 ljudi. Oktobra lani je v bombardiranju pogrebne dvorane v jemenskem glavnem mestu Sana umrlo 115 ljudi, več kot 600 jih je bilo ranjenih. Takrat je koalicija odgovornost sprva zanikala, nato pa je napad in civilne žrtve pripisala "napačnim informacijam", ki naj bi jih prejela od zaveznikov v Jemnu.

V Jemnu se spopadajo sile pregnane vlade predsednika Abedraba Mansurja Hadija, ki jih podpirajo sile arabske koalicije pod vodstvom Savdske Arabije, in hutijevski uporniki, ki so leta 2014 zavzeli Sano. Konflikt se je še dodatno razvnel marca 2015, ko so uporniki napredovali proti pristaniškemu mestu Aden na jugu, zaradi česar je koalicija proti njim sprožila vojaško operacijo.

Več tisoč mrtvih, na milijone razseljenih
V zadnjih dveh letih je bilo v spopadih po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije ubitih več kot 8.000 ljudi, več deset tisoč jih je bilo ranjenih, kot piše Al Džazira, pa je bilo ubitih že več kot 10.000 ljudi, več kot tri milijone pa jih je razseljenih. Velik del infrastrukture obubožane države je uničen. Savdsko Arabijo v veliki meri oborožujejo Velika Britanija in ZDA. Decembra lani je koalicija pod vodstvom Riada priznala, da je "do neke mere" uporabljala britanske kasetne bombe, a dodala, da jih je že prenehala uporabljati.