Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Fotografija je simbolična. Foto: EPA

"V terorističnem napadu na policijsko postajo v kraju Rask je bilo ubitih 11 policistov, drugi so bili ranjeni," je za iransko državno televizijo povedal namestnik guvernerja province Alireza Marhamati. Po njegovih besedah so se policisti na postaji pogumno branili in ubili nekaj napadalcev.

Kasneje je tožilstvo v glavnem mestu province Zahedanu za iransko tiskovno agencijo IRNA pojasnilo, da je bilo v napadu ranjenih sedem ljudi. Stanje nekaterih od njih naj bi bilo resno. Po navedbah agencije so razmere zdaj pod nadzorom, preiskava dogodka pa poteka.

Al Džazira poroča, da je bil napad eden najsmrtonosnejših v tej pokrajini v zadnjih letih.

Odgovornost za napad, ki se je zgodil okoli dveh zjutraj, je prevzela sunitska džihadistična skupina Džaiš al Adl oziroma Vojska pravice, ki je v Iranu označena za teroristično. V preteklosti je skupina, ustanovljena leta 2012, že izvedla napade v omenjeni pokrajini.

Sredi novembra so iranske oblasti usmrtile tri člane Vojske pravice zaradi vpletenosti v dva bombna napada v večinsko sunitskem Sistanu in Balučestanu leta 2019. V pokrajini sicer deluje več sunitskih ekstremističnih skupin, ki nasprotujejo centralnim oblastem v pretežno šiitskem Iranu, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Julija so bili v podobnem napadu ubiti štirje policisti. Napad se je zgodil dva tedna po tem, ko so bili ubiti dva policista in štirje napadalci. Za tisti napad je odgovornost prevzela Vojska pravice.

Maja je bilo v spopadih z oboroženo skupino v Saravanu jugovzhodno od Zahedana ubitih pet obmejnih policistov.