Natalie in David Lloyd sta na Haitiju delala za organizacijo Missions in Haiti. Foto: Reuters
Natalie in David Lloyd sta na Haitiju delala za organizacijo Missions in Haiti. Foto: Reuters

21-letno Natalie Lloyd, njenega 23-letnega moža Davida in 20-letnega domačina Juda Montisa so strelci napadli, ko so zapuščali cerkev. Smrt mladega ameriškega para je na Facebooku potrdil Nataliin oče, senator iz Misurija Ben Baker. "Danes zvečer so ju napadle tolpe in ubile oba. Skupaj sta šla v nebesa," je zapisal. Par se je poročil leta 2022, na Haitiju pa sta delala za organizacijo Missions in Haiti.

Ta je na Facebooku sprva zapisala, da sta trojico napadli dve ločeni oboroženi skupini – najprej strelci v treh vozilih, ko pa je prispela še druga skupina in je bil eden od članov tolpe ubit, so bili misijonarji ujeti v poslopju, medtem ko je tolpa "prešla v polni napad", navaja zapis. "Skrivali so se tam, tolpe pa so prestrelile vsa okna stavbe in še naprej streljale," je opisala dogajanje misijonarska organizacija. Tri ure pozneje so bili vsi trije mrtvi.

"Družini izrekamo iskreno sožalje," so sporočili iz State Departmenta. "Smo na voljo za vso potrebno konzularno pomoč."

Guverner Misurija Mike Parson je na omrežju X smrt misijonarjev označil za "srce parajočo novico", Bela hiša pa je pozvala k naglemu vpoklicu mednarodnih sil pod vodstvom Kenije za stabiliziranje države, poroča BBC.

"Varnostna situacija na Haitiju ne more čakati," je dejal predstavnik nacionalnega varnostnega sveta in dodal, da se je predsednik Joe Biden med pogovori s kenijskim predsednikom v četrtek zavezal k hitri razporeditvi sil. "V mislih smo z družinami ubitih, ko izkušajo to nepredstavljivo žalost," je še dodal.

Nasilje tolp je povsem razdejalo Haiti. Foto: Reuters
Nasilje tolp je povsem razdejalo Haiti. Foto: Reuters

V pogovoru za BBC je kenijski predsednik William Ruto dejal, da so prav taki incidenti del razloga, zakaj bo njegova država poslala sile v državo. "Ne bi smeli izgubljati ljudi. Ne bi smeli izgubljati misijonarjev. To je razlog, zakaj smo sprejeli to odločitev – ker se dobro zavedamo, da je odgovornost za varnost na Haitiju deljena odgovornost. To počnemo, da bi preprečili, da bi tolpe pokončale še več ljudi," je poudaril.

Tudi odstop premierja ni pomagal

V podobnem incidentu leta 2021 je bilo vzhodno od prestolnice Port-au-Prince ugrabljenih 17 severnoameriških misijonarjev. Pet so jih izpustili, 12 pa jim je nazadnje uspelo zbežati.
Misijoni delujejo na Haitiju od leta 2000, pri čemer se večinoma osredotočajo na pomoč haitijskim otrokom.

Tolpe v tej karibski državi so pred meseci okrepile smrtonosne napade in zahtevale odstop takratnega premierja Ariela Henryja. Ta je svoj odstop podal marca, za začasno vodenje države pa je bil imenovan prehodni predsedniški svet. A tolpe so izkoristile vakuum oblasti in razširile nadzor nad državo.

Ta teden je Unicef opozoril, da je zaradi nasilja in podhranjenosti haitijski zdravstveni sistem "na robu kolapsa".