Poslanca Kevin Kühnert (SPD) in Stefan Gelbhaar (Zeleni) sta danes ocenila, da bi lahko koalicijsko pogodbo predvidoma dobili v sredo. Tudi trenutna ministrica za okolje Svenja Schulze (SPD) je danes dejala, da "boste že zelo kmalu slišali nekaj o koalicijski pogodbi".

Stranke so sicer pred dnevi že napovedale, da želijo ta teden končati koalicijsko pogodbo, ki bo začrtala pot Nemčije za prihodnja štiri leta.

Že ob začetku pogajanj so SPD, Zeleni in FDP napovedali, da si želijo, da se bo kanclerskega kandidata SPD Olafa Scholza na čelo vlade potrdilo v Miklavževem tednu, 6. decembra. Če želijo izpolniti to časovnico, strankam ne ostaja več veliko časa. Zeleni želijo namreč o podpori glede koalicijske pogodbe vprašati še člane, SPD in FDP pa načrtujeta kongresa strank.

Trenutno naj bi razpravljali še o zadnjih spornih točkah in razdelitvi ministrstev, kar se tradicionalno zgodi ob koncu koalicijskih pogovorov. Prejšnji konec tedna je že zaokrožilo nekaj seznamov bodočih ministrov, a teh niso potrdili. V koalicijski pogodbi se običajno zapiše, kateri stranki pripada katero ministrstvo, ne pa tudi imen bodočih ministrov.

Med drugim je Frankfurter Rundschau poročal, da bi lahko SPD in Zeleni imeli po pet ministrstev, FDP pa štiri. Tako bi predsednik FDP Christian Lindner predvidoma prevzel ministrstvo za finance. V zameno za tako močno ministrstvo pa bi sopredsednik Zelenih Robert Habeck prevzel "megaministrstvo" za gospodarstvo in podnebje, njegova kolegica na vrhu Zelenih Annalena Baerbock bi lahko postala zunanja ministrica.