V sredo in četrtek bodo pogovori potekali na ravni generalnih sekretarjev strank, saj se bo vodja SPD-ja, dosedanji finančni minister Olaf Scholz, v ZDA udeležil srečanja finančnih ministrov skupine G20.

Predstavniki strank doslej niso razkrili podrobnosti pogovorov, vendar pa, kot piše DPA, kaže na nesoglasja glede davkov, javnega dolga in financiranja zelenega prehoda.

Stranke sicer še niso začele pravih koalicijskih pogajanj. Ta bodo na vrsti po koncu pogovorov, če bodo strani presodile, da bi lahko sklenile koalicijsko pogodbo.

Na volitvah konec septembra so v Nemčiji s 25,7 odstotka glasov zmagali socialdemokrati. Medtem ko so si programsko blizu z Zelenimi, so razlike z liberalci večje, predvsem glede vloge države v družbi in gospodarstvu.

FDP vztraja pri svojih znanih stališčih. Vodja strankine poslanske skupine Marco Buschmann je za Spiegel dejal, da so strankine točke, pri katerih ne bo popuščala, zvišanje davkov in mehčanje pravil glede uravnoteženega proračuna. Je pa dodal, da je optimist glede možnosti za sklenitev koalicije, saj si vse tri stranke kljub razlikam želijo vladati.

Novi bundestag se bo na ustanovni seji sešel 26. oktobra, medtem ko bo trenutna vlada s kanclerko Angelo Merkel posle opravljala do izvolitve novega kanclerja. Kot ciljni datum, do katerega bi Nemčija lahko dobila novo vlado, se pogosto omenja božič.

V desnosredinskem CDU-ju, ki je na volitvah tesno zaostal za socialdemokrati in doživel najslabši izid doslej, se medtem nadaljujejo pogovori o tem, kakšna bo usoda kanclerskega kandidata in vodje stranke Armina Lascheta.