Evropski parlament. Foto: EPA
Evropski parlament. Foto: EPA

Poslanke in poslanci so proračunski postopek za leto 2023 na današnjem glasovanju potrdili s 492 glasovi za – 66 poslancev je bilo proti, 46 pa vzdržanih –, nato pa je predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola v plenarni dvorani v Strasbourgu podpisala zakon o proračunu.

V skladu s prednostnimi nalogami, ki jih je Evropski parlament določil v svojih smernicah za leto 2023, so poslanke in poslanci povečali sredstva za programe in politike, za katere menijo, da so ključni za odpravljanje posledic vojne v Ukrajini in energetske krize, proces okrevanja po pandemiji covida-19 ter krepitev zelenega in digitalnega prehoda.

"Da bi pomagali našim državljanom, smo zagotovili milijardo evrov več, kot je bilo prvotno načrtovano. To pomeni več sredstev za reševanje energetske krize, posledic vojne v Ukrajini, podnebnih sprememb, javnega zdravja ter krepitev evropskih pravic in vrednot," je dejal poročevalec za proračun za leto 2023, romunski evroposlanec Nicolae Stefanuta (Renew).

Poslanci so posebej glasovali tudi o predlogu sprememb, ki med drugim vsebuje krepitev mehanizma EU-ja na področju civilne zaščite in dodatne ukrepe za odpravo posledic vojne v Ukrajini. Predlog so potrdili s 539 glasovi za in sedmimi proti, vzdržanih je bilo 27 poslancev.

Med drugim je z današnjimi spremembami dodatna sredstva dobil program Erasmus+ s 120 milijoni evrov za podporo študentom in učiteljem iz Ukrajine, odobrenih je tudi dodatnih 150 milijonov evrov za humanitarno pomoč in 36,5 milijona evrov za sklad za azil, migracije in integracijo.

V četrtek bodo poslanci glasovali še o zakonodajnih predlogih, ki bi vzpostavili pravno podlago za izplačevanje makrofinančne pomoči Ukrajini v letu 2023 v skupnem znesku 18 milijard evrov. Predlog je 9. novembra predstavila Evropska komisija, poleg parlamenta pa ga mora potrditi še Svet EU-ja, kar bi se predvidoma lahko zgodilo na začetku decembra.