V Franciji je danes še tretji, zadnji dan žalovanja za žrtvami petkovih terorističnih napadov. Foto: Reuters
V Franciji je danes še tretji, zadnji dan žalovanja za žrtvami petkovih terorističnih napadov. Foto: Reuters
Francija
Francoska policija je objavila fotografijo moškega, ki naj bi bil lastnik najdenega potnega lista, saj naj bi bil eden izmed napadalcev na stadionu Stade de France. Foto: Reuters
Bruseljska četrt Molenbeek – leglo teroristov?
Francija v lovu na sodelavce napadalcev

dkrili so tudi prenosni telefon, ki naj bi ga uporabljal eden izmed napadalcev.

Francoski preiskovalci so sporočili, da iščejo še enega osumljenca, saj so se dokopali do videoposnetka, kjer je mogoče videti, da so bili v avtomobilu, ki so ga uporabili za napade v 10. in 11. pariškem okrožju, trije moški. "Trije moški so bili v črnem seatu, ki so ga uporabili za streljanje v barih in restavracijah," je povedal eden izmed preiskovalcev in dodal, da so prepričani, da je bil v avtomobilu poleg Salaha Abdeslama, ki ga išče policija, in njegovega brata Brahima, ki se je razstrelil, še tretja oseba, ki je še niso identificirali.

V petkovih napadih je bilo ubitih sedem napadalcev, preiskovalci pa v Franciji in Nemčiji še vedno iščejo 26-letnega Abdeslama, ki naj bi bil osmi moški, ki je neposredno sodeloval pri napadih. Zanj je razpisana mednarodna tiralica.

Kot je poročala ameriška televizija CNN, naj bi francoski preiskovalci odkrili tudi prenosni telefon, ki naj bi ga uporabljal eden izmed napadalcev. Na njem naj bi odkrili sporočilo z besedilom "pripravljeni smo".

Objavili sliko domnevnega lastnika najdenega potnega lista
Medtem je francoska policija objavila fotografijo moškega, ki ga želijo identificirati, saj naj bi bil eden izmed napadalcev na stadionu Stade de France. Predstavnik francoske policije je povedal, da so v javnosti objavili fotografijo domnevnega lastnika potnega lista, ki so ga našli na prizorišču enega izmed napadov in ki naj bi pripadal osebi, ki se je 3. oktobra kot prebežnik registrirala v Grčiji, nato pa še v Srbiji in na Hrvaškem. Policija je sporočila, da dokazi zdaj pričajo o tem, da naj potni list ne bi bil ponarejen, še vedno pa ne vedo, ali je resnično pripadal enemu izmed napadalcev. Potni list pripada Ahmadu Al Mohamadu, rojenemu 10. septembra 1999 v Idlibu v Siriji.

V Nemčiji aretirali sedem ljudi, ki so jih izpustili
Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je sporočil, da sedem ljudi, ki so jih aretirali v kraju Alsdorf blizu Aachna, ni neposredno povezanih z napadi v Parizu. "Ocena sicer še ni dokončna, a kot se zdi za zdaj, ni videti, da naj bi bile aretacije neposredno povezane z napadi v Parizu," je povedal in dodal, da je najmanj en napadalec še vedno na begu. Nemška policija je priprte že izpustila na prostost.

Nemška policija je popoldne sporočila, da je v povezavi s terorističnimi napadi v kraju Alsdorf blizu Aachna na zahodu Nemčije aretirala sedem ljudi. "Dobili smo namige, da se eden izmed osumljencev, ki jih iščejo v povezavi z napadi v Parizu, morda zadržuje na našem območju," je povedal tiskovni predstavnik nemške policije. Nemška policija je aretirala tri ljudi, najmanj trije naj bi bili tuji državljani. Podrobnosti akcij še niso navedli.

Evropske države Franciji na pomoč
Francija je po petkovih terorističnih napadih vpoklicala 115.000 policistov in vojakov ter druge članice Evropske unije zaprosila za vojaško pomoč. Na srečanju obrambnih ministrov EU-ja v Bruslju je francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian dejal, da bo zaprosil za uporabo člena 42.7 Pogodbe o Evropski uniji, ki govori o vzajemni obrambi, a do zdaj še nikoli ni bil uporabljen. V tem členu piše: "Če je država članica žrtev oborožene agresije na svojem ozemlju, so ji druge države članice obvezane ponuditi pomoč in sodelovanje z vsemi sredstvi, ki so v njihovi moči." K uporabi tega člena je v ponedeljek pozval že francoski predsednik Francois Hollande.

V Franciji so sicer ponoči opravili 128 hišnih preiskav, v ponedeljek pa so jih izvedli 168. Pri tem so aretirali 23 ljudi in zaplenili 31 kosov orožja. Med racijo v Lyonu je policija med drugim zaplenila raketomet. V Parizu je tudi ameriški državni sekretar John Kerry.

Bruseljska četrt Molenbeek – leglo teroristov?
Francija v lovu na sodelavce napadalcev