Policija v Montrougu nadaljuje preiskavo. Foto: Reuters
Policija v Montrougu nadaljuje preiskavo. Foto: Reuters
Bruselj
Vse evropske institucije so močno zastražene, veljajo tudi precej strožji varnostni ukrepi. Foto: Reuters
V Bruslju najvišja stopnja ogroženosti
Bruselj v primežu terorističnih groženj
Obsežna protiteroristična akcija v Bruslju

Samomorilski jopič so našli v smeteh v Montrougu, južnem predmestju Pariza. Napravo, ki ji manjka detonator, je našel smetar, policija pa je takoj zavarovala območje in nadaljevala preiskavo, ali je bil jopič uporabljen v napadu. Jopič je podoben tistim, ki jih je nosilo vseh sedem napadalcev, ubitih v terorističnih napadih v francoski prestolnici. Takšni jopiči so običajno povezani z bombnimi napadi na Bližnjem vzhodu. Poznavalci so prepričani, da so bili jopiči izdelani v Franciji ali Evropi.

Policija je na podlagi podatkov, ki so jih pridobili iz prenosnega telefona, ugotovila, da naj bi bil v času napadov v Parizu 12. novembra v Montrougu 26-letni Salah Abdeslam, ki je ključni osumljenec za napade in je še vedno na begu.

Šole se bodo v Bruslju odprle v sredo
Belgijski premier Charles Michel je sporočil, da razmere v Bruslju ostajajo enake kot v nedeljo in zaradi obstoječe grožnje napadov ohranjajo najvišjo stopnjo ogroženosti. Prebivalce je pozval, naj ostanejo mirni: "Položaj ni preprost, prosimo za razumevanje." V belgijski prestolnici bodo šole znova odprli v sredo, postopno pa bo od srede naprej začela obratovati tudi podzemna železnica. Frankofonska ministrica za izobraževanje Joelle Milquet je predlagala, da bi v šolah zagotovili varne sobe, kamor bi se lahko ob morebitnem incidentu zatekli otroci in učitelji.

Michel "iz očitnih razlogov" ni želel razkriti nobene podrobnosti. Ponovil je le, da bi lahko bili tarča napadov nakupovalna središča, postaje podzemne železnice in druga javna mesta, kjer se zbira veliko ljudi. Belgijske oblasti naj bi varnostne razmere in stopnjo ogroženosti znova preučile prihodnji ponedeljek.

V nedeljo so pridržali 16 ljudi, 15 so jih že izpustili, eno osebo pa so obtožili vpletenosti v teroristične napade v Parizu. Izpustili so tudi dve osebi, ki sta bili pridržani v ponedeljek, tri pa so še v priporu in bodo dodatno zaslišane.

Verjamejo, da je Abdeslam še vedno v Bruslju
Kot je na jutranji novinarski konferenci sporočil belgijski tožilec Eric van der Sypt, je policija v nedeljo zvečer v šestih bruseljskih občinah in bližnjem Charleroiju izvedla 19 racij, zjutraj pa so izvedli še pet racij. Policija je med operacijo v Molenbeeku dvakrat streljala v eno izmed vozil, pri čemer je bil ranjen eden izmed osumljencev, ki so ga potem aretirali.

Racije so potekale tudi v bruseljskih predmestjih Anderlecht, Jette, Schaerbeek, Woluwe-Saint-Lambert in Forest. Po besedah van der Sypta med nedeljsko operacijo niso našli nobenega orožja ali razstreliva, so pa med eno izmed racij zasegli 26.000 evrov.

Med prijetimi ni enega izmed glavnih osumljencev za nedavne pariške napade, Salaha Abdeslama, ki naj bi bil logistični koordinator napadov. Abdeslama so iskali ves konec tedna, a jim ga še ni uspelo najti, policisti pa verjamejo, da je še vedno v Bruslju in da je oborožen. Dejstvo, da policija Abdeslama še išče, je tudi temeljni razlog za preventivno varnostno zaporo belgijske prestolnice.

Bruselj še vedno v pripravljenosti
Policija in vojska v Bruslju okrepljeno varujeta sredstva javnega prometa in druga območja, mesto, ki gosti sedeža EU-ja in zveze Nato, pa naj bi danes nadaljevalo normalno delo, kolikor je to mogoče. Institucije Evropske unije so odprte, a veljajo poostreni varnostni ukrepi. Večji dogodki, kot je srečanje evroskupine, bodo potekali kot načrtovano, manjše pa so odpovedali. Okoli 9. ure zjutraj so evakuirali mestno hišo, a več podrobnosti še ni znanih.

Vlada: Nevarnosti še ni konec
Michel je izrazil veliko zaskrbljenost oblasti, "da bi se lahko ponovil podoben napad, kot je bil v Parizu, ko je več napadalcev hkrati izvedlo več napadov na različnih lokacijah". Belgijski notranji minister Jan Jambon je ob tem dejal, da nevarnost v Belgiji ni povezana le z Abdeslamom. "Grožnja je širša kot le en terorist," je povedal in dodal, da je teroristična nevarnost še vedno visoka.

Jambon je povedal še, da operacije, ki je potekala ponoči, še ni konec in da še vedno iščejo osumljence. Prebivalce Bruslja je pozval, naj ne bodo panični, in poudaril, da se mora gospodarsko in socialno življenje nadaljevati. Dodal je še, da bodo o tem, ali bo najvišja stopnja nevarnosti v Bruslju obstala, odločili popoldne na kriznem sestanku med vlado, svetom za nacionalno varnost, policijo in varnostnimi oblastmi.

Iščejo še tretjega napadalca
Medtem je francoska policija objavila fotografijo še enega domnevnega osumljenca za napade v Parizu konec prejšnjega tedna, ki naj bi pod imenom M Al Mahmud 3. oktobra prispel na grški otok Leros. Francoska policija je prepričana, da je to tretji napadalec, ki je izvedel napad v bližini stadiona Stade de France.

V Bruslju najvišja stopnja ogroženosti
Bruselj v primežu terorističnih groženj
Obsežna protiteroristična akcija v Bruslju