Skrušena Marija Šarapova je s sklicanjem tiskovne konference prehitela uradno objavo rezultatov dopinškega testa. Foto: Reuters
Skrušena Marija Šarapova je s sklicanjem tiskovne konference prehitela uradno objavo rezultatov dopinškega testa. Foto: Reuters
Šarapova je jemala zdravilo pod imenom mildronat, kot se meldonium prodaja po svetu. V ZDA ga ni možno dobiti, izdelujejo pa ga v Latviji. Foto: Reuters

"Poskusi, da bi se politiziralo šport, poskusi, da bi se šport uporabljalo kot politični instrument za dosego določenih ciljev, so uničevalni za šport, za mednarodni šport ter so nesprejemljivi in neopravičljivi," je dejal Dmitri Peskov, tiskovni predstavnik predsednika Vladimirja Putina.

28-letna in 195 milijonov dolarjev težka Šarapova, petkratna zmagovalka turnirjev za grand slam, je v ponedeljek razkrila, da je januarja na OP Avstralije v Melbournu padla na testiranju - v njeni krvi so našli zdravilo meldonium, ki so ga na seznam prepovedanih poživil uvrstili šele z začetkom letošnjega leta.

Mednarodna teniška zveza (ITF) bo v ZDA živeči Rusinji 12. marca izdala začasno prepoved nastopanja.

Do priznanja Šarapove prihaja po lanskoletnem poročilu Svetovne antidopinške agencije (WADA), ki je Rusko športno zvezo (ARAF) obtožilo državno sponzoriranega dopinga. Po objavi poročila je bila ARAF suspendirana z mednarodnih tekmovanj, pod vprašaj pa je bil postavljen tudi nastop ruskih športnikov na olimpijskih igrah v Riu.

Uvrstitev na seznam spregledali
Peskov je še dodal, da seveda Kremelj "obžaluje te nove obtožbe dopinga", a ob tem opozoril, da se tisti, ki trdijo, da je prekršek Šarapove tipičen za ruski šport, krepko motijo.

"Situacije se ne bi smelo predstavljati na tak način, da nekako meče senco na vse ruske športe, na izjemne dosežke naših športnikov," opozarja tiskovni predstavnik.

Šarapova je daleč največja ruska zvezdnica, ki so jo ujeli pri jemanju nedovoljenih poživil. Največja zaslužkarica v ženskem tenisu - in med športnicami na sploh - pravi, da ji je meldonium zaradi zdravstvenih težav (začetkov sladkorne bolezni in nepravilnega srčnega utripa) zadnjih deset let predpisoval družinski zdravnik, ko pa ga je WADA s 1. januarjem letos uvrstila na črni seznam, je to spregledala.

"Na žalost nihče iz Marijine ekipe ni pregledal novega seznama prepovedanih poživil, je pa res, da če bi ga pregledali, bi iskali pod imenom mildronat (drugo ime meldoniuma, op. a.), tega pa ne bi našli," je za CNN povedal odvetnik Šarapove John Haggerty.

Marija je sicer tiskovno konferenco sklicala na isti dan, ko je prav tako zaradi meldoniuma na dopinškem testu padla ruska umetnostna drsalka Jekaterina Bobrova, zlata z olimpijskih iger v Sočiju.