Podpornik protipriseljenske Severne lige v Milanu. Foto: Reuters
Podpornik protipriseljenske Severne lige v Milanu. Foto: Reuters
Renzi se je udeležil protifašističnega shoda v Rimu. Foto: Reuters
Spopad protestnikov s policijo v Milanu. Foto: Reuters
Pisa
Policijski kordon je preprečeval srečanje obeh skupin demonstrantov. Foto: EPA
Torino
Na shodu v Torinu je policija posredovala z vodnim topom. Foto: EPA
V Italiji stopnjevanje napetosti pred volitvami
V Trstu shod skrajne desnice

V Rimu so potekali protesti proti rasizmu in neofašizmu, ki jih je organizirala vladajoča Demokratska stranka, do tujcev sovražna desna Liga pa je v Milanu organizirala proteste proti nezakonitemu priseljevanju.

V drugih italijanskih mestih, med drugim v Trstu, so prav tako potekala zborovanja drugih skrajno desnih skupin, ponekod so se pojavljali tudi spopadi s policijo in protestniki skrajne levice.

Potem ko so v preteklih tednih protesti v Italiji vodili do več spopadov, so sicer varnostne sile danes poskrbele za poostreno varnost.

"Najprej Italijani"
Pred katedralo na glavnem trgu v Milanu se je pod vodstvom predsednika desne Lige Mattea Salvinija zbralo po podatkih policije od 15.000 do 20.000 protestnikov, po podatkih Lige pa 50.000.

"Najprej Italijani," je po vzoru Trumpove krilatice "Najprej Amerika" zagovarjal Salvini v svojem nagovoru pred množico ter napadel migracije in vodjo leve sredine na volitvah Mattea Renzija. Ta se je sicer medtem udeleževal protifašističnega shoda v Rimu.

Salvani je obljubil, da si bo njegova stranka prizadevala predvsem za starejše ljudi, ki "so prisiljeni brskati po škatlah, ki jih odvržejo trgovine", delavce in majhne trgovce. Zatrdil je, da Italijani nimajo več ne pravic, ne dela in da ne morejo sprejeti vseh, "ki pridejo iz tujine in nato storijo kazniva dejanja".

Mirne demonstracije v Rimu
V Rimu se je medtem več 10.000 protestnikov zbralo na zborovanju proti neofašizmu in rasizmu, za varnost pa je skrbelo kar 3.000 policistov. Demonstracij, ki so potekale mirno, sta se udeležila tudi premier Paolo Gentiloni in nekdanji premier Renzi.

"Tukaj smo, da rečemo ne fašizmu," je dejala Rita Solo, aktivistka sindikata CGIL, pred plakatom z napisom "Naj bo Italija znova protifašistična".

V Trstu med neofašisti tudi župan
V Trstu pa je tamkajšnji župan Roberto Dipiazza odprl shod skrajno desničarske in neofašistične organizacije Nova sila, medtem ko so na Pomorski postaji predstavili kandidate liste Italija Italijanom, ki bodo nastopili na parlamentarnih volitvah. Dipiazza je z ženo vstopil v Pomorsko postajo in počakal vodjo Nove sile Roberta Fioreja, s katerim sta se toplo pozdravila in poljubila.

V nadaljevanju je župan neofašistični shod odprl s krajšim govorom, v katerem je med drugim poudaril, da je Trst "najbolj italijansko mesto v Italiji" ter da je prav on dal zgraditi spomenik pri opuščenem rudniškem jašku pri vasi Bazovica pri Trstu, ki je nekakšen simbol povojnih pobojev na Tržaškem in ga po županovih besedah letno obišče 100.000 ljudi.

V Trstu tudi protifašistični shod
Dipiazza je odprl neofašistični shod ravno takrat, ko je v Trstu potekala protifašistična manifestacija, ki jo je pripravilo gibanje Protifašistični in protirasistični Trst ob prihodu Fioreja na predstavitev kandidatne liste Italija Italijanom. Mirne manifestacije se je udeležilo manj kot tisoč ljudi.

Dipiazzova udeležba na neofašističnem shodu je na Tržaškem že povzročila polemike. Tako je svojo zaskrbljenost in razočaranje izrazila predsednica deželne vlade Furlanije - Julijske krajine (FJK) in kandidatka levosredinske Demokratske stranke (DS) za poslansko zbornico Debora Serracchiani. Serracchianijeva je opozorila, da je Dipiazza doslej znal poenotiti Trst glede stvari, ki jih je treba narediti ter pustil za seboj ideološke spore in prav na tej podlagi sta skupaj naredila koristne stvari za Trst.

Prav zaradi tega je nerazumljiv ta njegov institucionalni poklon gibanju, ki ga vodi oseba, ki so jo v preteklosti že obsodili zaradi sodelovanja v oboroženi skupini in združevanja v prevratniške namene ter ki ponovno obuja strahove in nasilje iz nekega drugega obdobja in razdvaja Trst, je prepričana Serracchianijeva, ki župana poziva, naj premisli o storjeni napaki.

Shodi po napadu na prebežnike
Tako demonstracije v Rimu kot proteste v Milanu in Trstu so organizirali po strelskem napadu na prebežnike v Macerati, kjer je 28-letni privrženec skrajne desnice Luca Traini iz maščevanja zaradi umora najstnice v začetku februarja streljal na več deset Afričanov in ranil šest ljudi. Po napadu se je v Italiji razvnela ostra predvolilna razprava o priseljencih, od katere si koristi obetajo predvsem desne stranke.

Gentiloni je pred dnevi posvaril pred radikalizacijo političnega boja v Italiji pred volitvami. Kot je dejal, so se nekatere skupine na socialne probleme odzvale z "nasilnim političnim ekstremizmom".

Protesti tako protifašistov kot neofašistov so sicer po Italiji potekali že od srede do petka, pri čemer je bil največji petkov v Pisi, ki ga je obiskal Salvini. Zaradi poskusa spopada med obema skupinama je morala s pendreki posredovati policija, ki je s kamni, steklenicami in palicami oborožene protestnike razgnala.

V Torinu so v sredo in četrtek potekali shodi v podporo voditelju skrajno desne stranke CasaPound Simoneju Di Stefanu. Tudi tam so neofašisti in protifašisti poskušali obračunati med seboj, znova pa je srečanje onemogočila policija, pri čemer se je poškodovalo šest policistov.

Tretjina Italijanov še ni odločenih
V Italiji zadnjih 15 dni pred volitvami 4. marca ne objavljajo izsledkov javnomnenjskih raziskav. Zadnja anketa Termometro politico 16. februarja je sicer pokazala, da je med strankami najbolj priljubljeno Gibanje petih zvezd (26 odstotkov), med koalicijami pa najbolje kaže desnosredinski koaliciji pod vodstvom stranke Naprej, Italija Silvia Berlusconija (15 odstotkov podpore Naprej, Italiji in 15 odstotkov Severni Ligi).

Demokratska stranka Renzija in trenutnega premierja Gentilonija uživa podporo okoli 20 odstotkov volivcev. Tretjina volivcev je glede na ankete še neodločenih.

V Italiji stopnjevanje napetosti pred volitvami
V Trstu shod skrajne desnice