Okuženega so v Rim prepeljali z vojaškim letalom. Foto: EPA
Okuženega so v Rim prepeljali z vojaškim letalom. Foto: EPA

Za tri ljudi, ki so bili v stiku z njim, so odredili karanteno.

Zdravnik Emanuele Nicastri iz rimske bolnišnice Spallanzani, specializirane za nalezljive bolezni, kamor so tehnika ponoči prepeljali z vojaškim letalom, je povedal, da je imel oboleli ob sprejemu vročino, da pa je bil priseben in je sodeloval.

Za zdravstvo pristojni svetnik na Sardiniji Luigi Arru je medtem sporočil, da so v bolnišnici v kraju Sassari, kamor so tehnika sprejeli v ponedeljek, odredili karanteno za tri ljudi, ki so bili v stiku z njim.

Drugi primer ebole v Italiji
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je medtem v ločenem sporočilu navedla, da so bili zdravstveni delavci v bolnišnici v Sassariju, ki so bili v stiku z obolelim, dobro opremljeni in zaščiteni, zdaj pa jih spremljajo, pa tudi bližnje obolelega.

Italijanske oblasti so izrazile optimizem, da se bolezen ni razširila. Oboleli, ki je v Sierri Leone delal za dobrodelno organizacijo Emergency, se je iz Freetowna v Rim vračal prek Casablance. Po navedbah WHO-ja ni potrebe za spremljanje preostalih letalskih potnikov, saj je tehnik simptome razvil več kot 72 ur po zadnjem poletu.

Gre za drugi primer okužbe z ebolo, ki jo zdravijo v Italiji. Novembra lani so v omenjeno rimsko bolnišnico zaradi okužbe z ebolo sprejeli zdravnika Fabrizia Pulvirentija, doma s Sicilije, ki je bil prav tako predtem v Sierri Leone. Da je ozdravel, so objavili 39 dni po sprejemu v bolnišnico.

Zadnja epidemije ebole, ki je najhuje prizadela Liberijo, Gvinejo in Sierro Leone, je po zadnjih podatkih zahtevala 11.000 smrtnih žrtev, 26.000 ljudi je okuženih.