Gvinejski predsednik je v delih države odredil izredne zamere. Boj proti eboli namreč še ni končan. Foto: Reuters
Gvinejski predsednik je v delih države odredil izredne zamere. Boj proti eboli namreč še ni končan. Foto: Reuters
Od izbruha ebole decembra 2013 je umrlo več kot 10.000 ljudi. Foto: Reuters

Omejitve vključujejo karantene za bolnišnice in klinike, kjer odkrijejo nove primere te bolezni, nova pravila glede pogrebov in ostale omejitve. Vsakega, ki bi skrival bolne ali premikal trupla okuženih, bodo sodno preganjali zaradi ogrožanja življenj drugih, je po poročanju Slovenske tiskovna agencije zagrozil predsednik.

Ebola je izbruhnila decembra 2013, a je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) januarja letos sporočila, da se število primerov bolezni v treh najbolj prizadetih državah vztrajno zmanjšuje. Od takrat pa je v Liberiji, Sierri Leone in Gvineji prišlo do poslabšanja razmer, kar spet povzroča zaskrbljenost. V Liberiji so v soboto sporočili, da je umrla ženska, pri kateri so prejšnji teden zaznali prvo novo okužbo z ebolo po več kot mesecu dni. Za njo so nato potrdili še dva nova primera okužbe, še poroča STA.

Kot je dejal gvinejski predsednik Conde, imajo težave z virusom predvsem na obalnih območjih države, kjer bodo po potrebi ukrepali v skladu z razglasitvijo izrednih razmer, poroča BBC.

Ljudje bežijo čez mejo
V petek zvečer so gvinejske oblasti napotile varnostne sile na jugozahod države po poročilih, da mejo prečkajo prebivalci Sierre Leone, ki bežijo pred ukrepi svojih oblasti zoper ebolo, je poročal Associated Press.V Sierri Leone je namreč začela veljati tridnevna prepoved zapuščanja domov.

Zadnji izbruh ebole se je začel ravno v Gvineji. Od decembra 2013 se je s to boleznijo okužilo več kot 24.000 ljudi, umrlo pa jih je več kot 10.000. Največ žrtev je bilo v Gvineji, Liberiji in Sierri Leone.