Ob nadzorovanem sežigu plinov po požaru se v zrak sprožajo visoki plameni. Foto: EPA
Ob nadzorovanem sežigu plinov po požaru se v zrak sprožajo visoki plameni. Foto: EPA

Ogenj je izbruhnil v električni centrali z visoko napetostjo. Do jutra jim je požar, v katerem ni bil nihče poškodovan, uspelo pogasiti, je sporočil tiskovni predstavnik rafinerije Thijs van Velzen.

Iz varnostnih razlogov so morali ustaviti več enot, v njihovi notranjosti pa zdaj sežigajo plin, pri čemer se v zrak sproščajo visoki plameni. Van Velzen je poudaril, da gre za popolnoma nadzorovan proces in da ga skušajo omejiti, da ne bi preveč vznemirili okoliških prebivalcev, vendar bo proces predvidoma trajal še ves dan.

Za zdaj še ni znano, ali bodo lahko znova zagnali obratovanje celotne rafinerije, je Shell sporočil na svoji spletni strani. Za vnovičen zagon nekaterih enot bodo potrebovali nekaj ur, nekaterih pa tudi kak dan.

400.000 sodov nafte dnevno
Shell Pernis v Rotterdamu je z okoli 60 poslopji največja rafinerija v Evropi, dnevno proizvedejo 400.000 sodov neobdelane nafte. Prostornina naftnega soda je praviloma približno 159 litrov. Tiskovni predstavnik ni želel podati ocene finančne škode požara, poroča Washington Post.

Po poročanju tamkajšnjih medijev bi lahko bil vzrok požara kratek stik. V podjetju tega niso potrdili, dejali so le, da čakajo na več podatkov o okoliščinah. Po navedbah predstavnika tamkajšnjih varnostnih oblasti v dimu niso zasledili toksičnih snovi, so pa v zraku saje.