Po navedbah ruskih oblasti naj bi rusko letalo airbus A321 razpadlo že v zraku. Foto: EPA
Po navedbah ruskih oblasti naj bi rusko letalo airbus A321 razpadlo že v zraku. Foto: EPA
rusko letalo
Pri letalski družbi so prepričani, da je vzrok nesreče lahko le zunanji dejavnik. Foto: Reuters
Nenavadni zvoki pred strmoglavljenjem

Ob tem dodajajo, da dokazov, da je letalo zadela raketa, ni.

"Od trenutka, ko je letalo izginilo z radarskih zaslonov, je mogoče slišati zvoke, ki niso tipični za običajen polet. Tik predtem je slišati običajen pogovor med pilotom in kontrolo poleta," so po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax razkrili dobro obveščeni viri v Kairu. Po navedbah ruskih oblasti naj bi rusko letalo airbus A321 razpadlo že v zraku. Letalska družba Kogalimavija je izključila možnost, da bi šlo pri več kot 18 let starem letalu za tehnično napako. Ruski mediji so poročali, da naj bi na kraju nesreče našli dele, ki jih ni mogoče pripisati niti strmoglavljenemu letalu niti prtljagi potnikov.

Je bilo letalo sestreljeno?
Egiptovski predsednik Abdel Fatah Al Sisi je v pogovoru za britanski BBC kritiziral "propagando" Islamske države (IS), ki trdi, da je odgovorna za letalsko nesreč, v kateri je umrlo 244 ljudi. Al Sisi je opozoril, da bo preiskava o vzrokih nesreče trajala dolgo, in vse vpletene pozval k sodelovanju v preiskavi.

Egiptovska veja IS-ja na Sinajskem polotoku - Sinajska pokrajina je namreč sporočila, da je strmoglavila letalo kot maščevanje za ruske zračne napade v Siriji. Skupina, ki je leta 2014 prisegla IS-ju in si takrat tudi spremenila ime iz Ansar Beit Al Makdis (Podporniki Jeruzalema) v Sinajsko pokrajino, je v izjavi zapisala, da je ona sestrelila letalo. Namen skupine je zavzeti Sinajski polotok in ga priključiti Islamski državi. Strokovnjaki sicer dvomijo, da ima organizacija tako orožje, ki bi lahko sestrelilo letalo.

Vsa sklepanja o vzrokih so še prenagljena
V ponedeljek so pri letalski družbi Kogalimavija zatrdili, da ni mogoče, da je prišlo do tehnične napake in da je za nesrečo kriv zunanji dejavnik. Vodja ruske agencije za letalski promet Aleksandr Neradko je za rusko televizijo dejal, da so tudi taka sklepanja prenagljena in ne temeljijo na nobenih dokazih.

Ameriški satelit potrjuje eksplozijo na letalu?
Vedno več je informacij o nesreči, ki odpirajo tudi nove teorije o vzrokih nesreče. Ameriški satelit, ki je bil v času nesreče nad Sinajskim polotokom, je s toplotnimi senzorji zaznal močnejši vir toplote, poroča NBC News. Toplotni senzor kaže, da je eksplozija odjeknila najverjetneje na krovu letala.

Po tej teoriji sta mogoča dva scenarija; da je eksplodiral rezervoar za gorivo ali pa da je na krovu eksplodirala bomba. Isti satelit je izključil možnost raketnega napada, saj ni zaznati toplotne sledi, ki bi jo pustila za sabo. Obenem je mogoče, da toplotna bliskavica sploh ni povezana z nesrečo, saj so vojaške dejavnosti na Sinajskem polotoku pogoste.

Nenavadni zvoki pred strmoglavljenjem