Kitajska pokrajina Sečuan, ki se razprostira pod Tibetom, je znana tudi po pridelovanju čaja. Foto: EPA
Kitajska pokrajina Sečuan, ki se razprostira pod Tibetom, je znana tudi po pridelovanju čaja. Foto: EPA

Kitajska 1,41-milijardna populacija se je lani zmanjšala prvič v zadnjih 60 letih. Kitajski predsednik Ši Džinping je zaradi tega na lanskem partijskem kongresu spodbujanje rodnosti uvrstil med prioritete njegove vlade.

Kitajska pokrajina Sečuan, z 80 milijoni peta v državi po številu prebivalcev, je sprejela ukrepe za "spodbujanje dolgoročnega in uravnoteženega razvoja prebivalstva", je na spletni strani zapisala pokrajinska komisija za zdravstvo.

Od 15. februarja bodo lahko tako poročeni pari kot tudi vsi posamezniki uradno prijavili otroke. Število potomcev pri tem ni več omejeno. Do zdaj so lahko imele družine v Sečuanu največ dva otroka.

Neporočeni pari bodo upravičeni do starševskih ugodnosti

Zakonodaja neporočenim parom in posameznikom sicer ni prepovedovala otrok, vendar zaradi nezmožnosti registracije otroka niso imeli starševskih pravic, ki so pripadale le poročenim parom.

Sorodna novica Prvi padec števila prebivalstva v 60 letih. "Kitajska se bo prej postarala, kot pa postala bogata."

Neporočeni pari in matere samohranilke bodo odslej lahko tudi uradno registrirali otroke, s čimer bodo upravičeni do ugodnosti, kot so materinsko zavarovanje za kritje zdravstvenih stroškov nosečnic, plačan porodniški dopust in zagotovilo za ohranitev delovnega mesta po porodniškem dopustu, poroča Guardian.

Kitajska skuša obrniti trend upadanja prebivalstva

Kitajska je leta 2016 odpravila strogo politiko enega otroka, ki so jo zaradi strahu pred prenaseljenostjo uvedli v 80. letih prejšnjega stoletja. Leta 2021 so parom dovolili, da imajo tri otroke, vendar to ni ustavilo demografskega upada.

Sečuan je po vladnih podatkih na sedmem mestu po deležu prebivalstva, starejšega od 60 let, ki v pokrajini predstavlja 21 odstotkov prebivalstva. Tako kot v številnih pokrajinah so tudi v Sečuanu v zadnjih letih uvedli več ukrepov za povečanje rodnosti, denimo mesečna nadomestila za starše, ki imajo dva ali tri otroke, do otrokovega tretjega leta starosti.