Pozivi k ustavitvi Asada za zdaj ostajajo neuslišani. Foto: EPA
Pozivi k ustavitvi Asada za zdaj ostajajo neuslišani. Foto: EPA
Sirskega veleposlanika je izgnala tudi Velika Britanija. Foto: EPA
Žrtve pokola v Huli. Foto: EPA
Grozljivo nasilje v Siriji

Vsi so imeli roke zavezane na hrbtu, nekateri pa so bili od blizu ustreljeni v glavo, je povedal in izrazil globoko prizadetost ob tem grozljivem dejanju.

Trupla so našli le nekaj dni po tem, ko je bilo v petkovem pokolu v vasi Hula ubitih 108 civilistov, od tega 49 otrok. Priče so preiskovalcem ZN-a povedale, da so večino usmrtile provladne milice.

Iz Sirije medtem še naprej poročajo o nasilju. Blizu Damaska in v provinci Homs so izbruhnili siloviti spopadi med vladnimi silami in uporniki, v nasilju po državi pa naj bi bilo ubitih najmanj deset ljudi. Samo v torek, ko se je v Damasku s sirskim predsednikom Bašarjem Al Asadom sešel posebni odposlanec ZN-a za Sirijo Kofi Annan, je umrlo 98 ljudi.
Pozivi k okrepitvi prizadevanj
Annan je med današnjim obiskom v sosednji Jordaniji izpostavil, da so razmere v Siriji zapletene, in pozval k okrepitvi mednarodnih prizadevanj za končanje prelivanja krvi. Kot so še sporočili z jordanskega zunanjega ministrstva, se je Annan danes sešel z jordanskim zunanjim ministrom, v četrtek pa se bo s kraljem Abdulahom II.

Sirska opozicija medtem znova poudarja, da je odhod Al Asada edini način za rešitev Annanovega mirovnega načrta in ustavitev nasilja v državi. Sirski nacionalni svet je ob tem Rusijo obtožil, da režim v Damasku opogumlja za "okrutne zločine".
Izgoni veleposlanikov se vrstijo
Medtem sta po vrsti evropskih držav, Avstraliji in ZDA zaradi petkovega pokola sirske diplomatske predstavnike izgnali še Turčija in Japonska, Sirija pa je izgone označila za "histerične" in sama odgovorila z izgonom predstavnika Nizozemske. Francoski predsednik Francois Hollande, ki bo julija gostil srečanje držav prijateljic Sirije, je dejal, da "ne izključuje možnosti vojaškega posredovanja v Siriji", a pod pogojem, da bo imelo mandat Varnostnega sveta ZN-a. Poudaril je še, da je treba najti rešitev, ki ne bo nujno vojaška.

Rusija, zaveznica Damaska, pa je že zavrnila nove sankcije kot prezgodnje. Z ruskega zunanjega ministrstva so sporočili, da je bila obsodba pokola v Huli VS-ja ZN-a dovolj močan signal sirski strani in zadosten odziv.

Bela hiša vojaškemu posredovanju nasprotuje, obenem pa je izrazila upanje, da bosta Rusija in Sirija spremenili stališče. Kitajska, druga zaveznica Damaska, je prav tako ponovila nasprotovanje vojaškemu posredovanju.

Belgijski zunanji minister Didier Reynders se je medtem zavzel za oblikovanje zaščitenega območja v Siriji in namestitev mednarodnih sil, ki bi zagotavljale spoštovanje prekinitve ognja, skratka bedele nad uresničevanjem Annanovega mirovnega načrta.

Grozljivo nasilje v Siriji