Foto:
Foto:
Američani so zanikali, da so v raciji v Kirkuku ubili ali ujeli najpomembnejšega sodelavca iraškega predsednika Sadama Huseina.
Generalni sekretar ZN-a Kofi Annan bo kmalu imenoval naslednika posebnega predstavnika ZN-a za Irak Sergia Vieire de Mella.

Ameriška vojska je zanikala navedbe, da je ujela ali ubila naj-
pomembnejšega Huseinovega pomočnika Izzata Ibrahima Al Dourija. Iraški svet guvernerjev je namreč pred tem trdil, da je bil Ibrahom ujel, ali pa celu ubit v eni izmed akcij, ki so potekale v iraškem mestu Kirkuk. En ameriški vojak pa je bil ubit v bližini mesta, kjer so v nedeljo ameriški vojaki ubili več kot 50 Iračanov.

Pred tem pa so se preminulim sinoči poklonili vsi pomembni španski poltiki, na čelu s premierjem Josejem Mario Aznarjem in obrambnim ministrom Federicom Trillom. Državljani od novice o smrti rojakov v Iraku nosijo rože k spomeniku neznanemu junaku v neki madridski park. Skupina osmih španskih obveščevalcev je južno od Bagdada padla v zasedo. Sedem jih je umrlo, eden pa je bil lažje poškodovan. Kljub vsemu je Španija zatrdila, da ostaja v Iraku.

Sadamov pomočnik ujet ali ubit
Ameriška oblast je tako zanikala navedbe, da so ujeli ali ubili nekdanjega najbljižjega sodelavca iraškega diktatorja Sadama Huseina Izzata Ibrahima Al Dourija. Američani Al Dourija sumijo, da je kriv za veliko napadov na koalicijske sile v Iraku.

V bližini Samare ubit en ameriški vojak
V eksploziji obcestne bombe je bil v bližini Samare ubit en ameriški vojak, je sporočila ameriška vojska. Napad se je zgodil na območju, kjer so pred nekaj dnevi ameriški vojaki ubili več kot 50 Iračanov.

Annan bo kmalu imenoval naslednika Sergia Vieire de Mella
Generalni sekretar Združenih narodov Kofi Annan bo v kratkem imenoval začasnega novega posebnega odposlanca za Irak. Prejšnji odposlanec ZN-a za Irak Sergio Vieira de Mello je bil ubit v avgustovskem bombnem napadu na sedež ZN-a v Bagdadu. Sicer pa se je Annan včeraj s predstavniki 17 držav pogovarjal o razmerah v Iraku. Na srečanju naj bi se pokazala velika razhajanja v stališčih tako glede gospodarske in politične obnove Iraka kot tudi glede varnostnih razmer v državi. ZN sicer sodi, da razmere v Iraku za zdaj še ne omogočajo dejavnejšega delovanja ZN-a v tej državi.