Foto:
Foto:
Palestinski premier Ahmed Kurej.

Po palestinskih virih so izraelski vojaki s tanki vdrli v Gazo, začeli streljati na palestinsko policijsko postajo in ubili policista.

Med mrtvimi je sedem skrajnežev - pet pripadnikov Hamasa in dva pripadnika Islamskega džihada. Ubit je bil tudi uniformirani palestinski policist in dva civilista. Med žrtvami naj bi
bil tudi karizmatični vojaški vodja Hamasa Hani Abu Skaila, pa tudi 17-letni sin Ahmeda Hellesa, vodje Fataha. V podobnem napadu v Rafi so ubili najmanj tri Palestince. Hamas je napovedal maščevalne samomorilske napade na Izrael.

Izraelska vojska je po lastnih navedbah želela onemogočiti točke, s katerih pripadniki Hamasa z minometi obstreljujejo bližnja judovska naselja, z raketami kasam pa lahko dosežejo jug Izraela.

Kurej imenoval izraelski napad "kriminal"
Palestinski premier Ahmed Kurej, ki je na obisku v Rimu, je izraelski vdor označil kot kriminal, ki bo slabo vplival na predvideno nedeljsko palestinsko-izraelsko srečanje, na katerem naj bi se dogovorili o prvem srečanju obeh premierjev - Kureja in izraelskega premierja Ariela Šarona. Kurej je že v naprej posvaril Izrael pred enostranskimi odločitvami.

Palestinski premier se bo v četrtek v Vatikanu srečal s papežem Janezom Pavlom II.

Napovedana evakuacija Gaze ne pomeni tudi umika izraelske vojske
Izraelski obrambni minister Šaul Mofaz je danes povedal, da napovedana evakuacija judovskih naseljencev iz območja Gaze še ne pomeni, da se bo umaknila tudi vojska. Ta naj bi ostala na nekaterih območjih in skrbela, da bi imel Izrael ugodna pogajalska izhodišča. Na območju Gaze živi okoli 1,3 milijona Palestincev in 7.500 judovskih naseljencev.

Potres na Bližnjem vzhodu
Izrael, palestinska ozemlja, Jordanijo in Libanon je zjutraj stresel potres, ki ni zahteval žrtev ali gmotne škode. Nekajsekundni potres je prestrašil izraelske parlamentarce, ki so mislili, da je razneslo bombo. V Gazi so se tla stresla med spopadi izraelske vojske in Palestincev. V jordanski prestolnici Aman, v Jeruzalemu in še v nekaterih mestih so prestrašeni prebivalci iz strahu zapustili stanovanja.

Potres je dosegel moč 4,5 stopnje po Richterjevi lestvici. Območje leži na afriški prelomnici, tako strokovnjaki kot biblični viri in koran pa napovedujejo v naslednjih 50 letih vsaj en rušilni potres.