Torkov zadnji shod liste Srbija proti nasilju. Foto: EPA
Torkov zadnji shod liste Srbija proti nasilju. Foto: EPA

"Če bo lista SNS poražena na parlamentarnih volitvah, bom prihodnje leto razpisal predsedniške volitve, ko bo to hotela nova oblast, v maju ali septembru," je izjavil Vučić ta teden v oddaji Ćirilica na provladni televiziji Happy in dodal, da bo ob morebitni spremembi oblasti prvi čestital opoziciji in ji povedal, da ne želi vladati skupaj z njo.

Čeprav je Vučić odstopil s položaja predsednika vladajočega SNS-a, predsedniške volitve pa niso razpisane, je tudi tokrat glavni obraz strankine kampanje na predčasnih parlamentarnih volitvah.

Javnomnenjske raziskave kažejo, da bo Srbska napredna stranka (SNS) dobila okoli 40 odstotkov glasov, proevropska opozicijska koalicija Srbija proti nasilju pa približno 25 odstotkov. SNS-u se tako obeta zmaga na državni ravni, medtem ko ima proevropska opozicija po mnenju analitikov veliko možnosti za zmago v Beogradu, kjer bodo potekale lokalne volitve.

Srbija proti nasilju poziva k nadaljevanju sprememb

Na zadnjem shodu opozicijske stranke Srbija proti nasilju v torek zvečer v Beogradu je bilo več tisoč ljudi, nosilci pa so udeležence shoda po poročanju portala srbske televizije N1 pozvali, naj se udeležijo volitev za boljše in normalnejše življenje, za varnost otrok, za plače in pokojnine, vredne dostojnega življenja, ter za zadovoljne kmete in državo brez korupcije in kriminala. Izpostavili so, da so se spremembe na bolje že začele. Kandidat liste za župana Beograda Vladimir Obradović je opozoril, da so Beograjčani pred odločilnimi volitvami, takšnimi, na katerih ne bodo izbirali strank, temveč to, v kakšnem mestu bodo živeli.

Pobuda ProGlas, ki jo je z namenom spodbujanja čim večje volilne udeležbe na začetku novembra zagnala skupina srbskih intelektualcev, je svojo zadnjo tribuno pripravila dan pred volitvami v Beogradu, potem ko jih je predtem 17 pripravila v mestih po državi. Pobudo, v kateri pozivajo volivce, da se z udeležbo na volitvah pridružijo boju za drugačno Srbijo, je doslej podpisalo več kot 181.000 ljudi.

Vučić je v odgovor vzpostavil knjigo dostojnih in dobrih ljudi, z imeni vidnih osebnosti, ki podpirajo listo SNS. Imena okoli 2000 podpisnikov je objavil te dni, nekateri med njimi pa so že povedali, da se v knjigo niso vpisali.