"Sredozemlje je postalo pokopališče," je povedala županja Lampeduse Giusi Nicolini. Foto: Reuters
Papež Frančišek
Papež Frančišek se je na tragedijo odzval v svojem rednem nedeljskem nagovoru in pozval k odločnemu mednarodnemu odgovoru. Foto: Reuters
Največja tragedija pribežnikov v Sredozemlju

bila lahko najhujša nesreča v Sredozemlju doslej, je pretresena vsa Evropa.

Prvi se je na tragedijo odzval papež Frančišek, ki je mednarodno skupnost pozval, naj sprejme hitre in odločne korake ter se tako izogne novim tragedijam.

"To so možje in žene kot mi, naši bratje, sestradani, preganjani, ranjeni, zlorabljeni, žrtve vojne, ki si želijo le boljše življenje," je povedal papež v svojem rednem nedeljskem nagovoru vernikom na Trgu svetega Petra v Vatikanu. "Ob tej tragediji izražam svojo največjo bolečino in obljubljam, da se bom žrtev in njihovih družin spomnil v svojih molitvah," je še dodal papež in tudi množico pozval, naj moli za svoje brate in sestre.

Nesreča je pretresla tudi italijanskega premierja Mattea Renzija, ki je tragedijo označil kot masaker. "Kako lahko govorimo o lepih stvareh, ko pa smo v Sredozemlju vsak dan priča masakru? Kako se lahko človek ob trpljenju toliko mož in žena pretvarja, da se ni nič zgodilo? Kako lahko človek pri toliko truplih ostane brezbrižen?" se je vprašal Renzi.

Premier je ob tem dodal, da je Italija že večkrat opozorila, da je velik naval beguncev preveliko breme za eno samo državo ter da je na evropski ravni države pozvala k pomoči, a večjih premikov doslej ni bilo.

Zdaj Renzi poziva kolege voditelje EU-ja k čim prejšnjem kriznem sestanku o priseljevanju.

V en glas: Italija je ostala sama

Tudi županja Lampeduse Giusi Nicolini je opozorila na to, da je Italija ostala sama in da lahko Evropa in svet računata na nove tragedije. "Kdor beži iz goreče hiše, stori vse, da bi se rešil. Sredozemsko morje je postalo pokopališče, Italija pa je prepuščena sama sebi," je opozorila.

Po tragediji se je oglasil tudi francoski predsednik Francois Hollande, ki je pozval k nujnemu srečanju ministrov držav članic Evropske unije za notranje in zunanje zadeve ter se zavzel za okrepitev nadzora na Sredozemskem morju tako z morja kot iz zraka.

Evropska komisija obljublja odločnejše ukrepanje
Evropska komisija je v uradnem sporočilu zapisala, da je užaloščena zaradi tragedije v Sredozemlju, pa tudi zaradi tragedij, ki so se zgodile v preteklih dneh, saj je to v zadnjem tednu že tretja nesreča ladij s priseljenci. "Situacija je skrajna, zato morajo biti naša dejanja pogumna," so zapisali. "Na kocki so človeška življenja in EU kot celota ima moralno in humanitarno dolžnost odzvati se," so še dodali. Ob tem so iz komisije sporočili, da skupaj z drugimi deležniki pripravljajo novo evropsko priseljensko strategijo, ki naj bi jo sprejeli sredi maja. Izpostavili so še, da je težavo treba reševati pri njenih koreninah, torej v državah, iz katerih prihajajo priseljenci.

Ostra je bila tudi zunanja ministrica Evropske unije Federica Mogherini, ki je evropske vlade pozvala, naj podprejo akcijo za zaščito pribežnikov v Sredozemlju. "Prevečkrat smo že rekli "nikdar več". Zdaj je čas, da se Evropska unija spoprime s temi tragedijami nemudoma," je dejala Mogherinijeva. "Vsi skupaj moramo rešiti človeška življenja, kot moramo tudi vsi skupaj zaščititi naše meje in se boriti proti trgovini s človeškimi bitji."

Zunanji ministri EU-ja bodo o zadevi razpravljali na srečanju v Luxembourgu.

Tiskovna predstavnica Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) Carlotta Sami se je medtem zavzela za vzpostavitev humanitarnega koridorja za begunce, ki želijo v Evropo. "Preprečiti moramo, da so prebežniki prisiljeni v nevarna potovanja, v katerih na tisoče ljudi izgubi življenje," je dejala.

"Globoko sem šokiran in užaloščen nad pribežniško tragedijo v Sredozemlju. Mednarodni odziv je nujno potreben," pa je dejal slovenski zunanji minister Karl Erjavec.

Največja tragedija pribežnikov v Sredozemlju