Zaradi ofenzive proti Tamilskim tigrom obstaja verjetnost, da bodo ti odgovorili z napadi v prestolnici Kolombo. Foto: EPA
Zaradi ofenzive proti Tamilskim tigrom obstaja verjetnost, da bodo ti odgovorili z napadi v prestolnici Kolombo. Foto: EPA

Ranjenih je bilo tudi okoli 80 ljudi. Napad so oblasti takoj povezale z uporniškimi Tamilskimi tigri. Zgodil se je ob odprtju novega sedeža opozicijske Združene narodne stranke (UNP) v mestu Anuradhapura na severu države. Poleg upokojenega generala je umrla tudi njegova žena.

Perera je bil vojni veteran, sodeloval pa je v nekaj največjih zmagah šrilanške vojske proti uporniškim Tamilskim tigrom. Njegova stranka podpira pogajanja s Tamilskimi tigri, hkrati pa vlado obtožuje, da obsežno ofenzivo proti Tamilskim tigrom na severu države izvaja v politične namene.

Napad se je zgodil, potem ko v ofenzivi proti tamilskim upornikom šrilanška vojska na severu države vse bolj napreduje in je konec tedna sporočila, da je tik pred zavzetjem njihovega glavnega oporišča v Kilinočiju. Zavzetje tega oporišča naj bi pomenilo pomemben udarec za Tamilske tigre, ki že več kot dve desetletji na severu države zahtevajo neodvisno državo.

Uporniška skupina, ki redko prevzame odgovornost za napade, se tudi tokrat ni odzvala.

M. R.