Naključni mimoidoči v ponedeljek dopoldne zrejo proti razbitemu oknu v 32. nadstropju lasvegaškega hotela Mandalay Bay, iz katerega je v nedeljo zvečer smrt sejal 64-letni Stephen Paddock. Foto: Reuters
Naključni mimoidoči v ponedeljek dopoldne zrejo proti razbitemu oknu v 32. nadstropju lasvegaškega hotela Mandalay Bay, iz katerega je v nedeljo zvečer smrt sejal 64-letni Stephen Paddock. Foto: Reuters
Las Vegas
Zločin, najmnožičnejši strelski pokol v zgodovini ZDA, se je zgodil na tridnevnem festivalu countryja Route 91, ki poteka prvič. Nedeljski koncert je pritegnil okoli 30.000 obiskovalcev. Foto: Reuters
Krvava nedelja v Las Vegasu: strelec ubil vsaj 58 ljudi
64-letni strelec v Las Vegasu ubil 50 ljudi

Paddock, ki je živel v mestu Mesquite blizu Las Vegasa, je streljal iz 32. nadstropja igralnice in hotela Mandalay Bay na koncertno prizorišče, kjer se je prvi dan zbralo približno 22.000 ljudi. V videoposnetkih, objavljenih na družbenih omrežjih, je videti več sto ljudi, kako bežijo. Na nekaterih posnetkih je slišati strele iz avtomatskega orožja, ki je po trditvah očividcev trajalo več kot pet minut. Do streljanja je prišlo v nedeljo ob 22.30 po krajevnem času oziroma v ponedeljek ob 7.30 po srednjeevropskem času.

Odgovornost za napad je prevzela t. i. Islamska država (IS), v katero naj bi se storilec včlanil pred nekaj meseci. Ameriške oblasti domnevno povezavo z islamisti še preiskujejo in "svarijo" pred prehitrimi sklepi. Najverjetneje pa Paddock ni imel nikakršne povezave z IS-jem.

Motiv za napad še ni znan
Napadalca je policija našla mrtvega v hotelski sobi, iz katere je streljal. Storil je samomor. Pri njem so našli še deset kosov orožja. Šerif Las Vegasa Joseph Lombardo je sporočil, da "ni več nobenih strelcev". Obstajala so namreč poročila o najmanj še enem incidentu na glavni aveniji v mestu. Motiv za napad še ni znan. Policija je našla žensko, ki je bila osumljenčeva sostanovalka. Ženska azijskega rodu Marilou Daley bi lahko pomagala pri razjasnitvi motiva napada. Po napadu je policija zaprla širše območje okoli prizorišča streljanja. Med mrtvimi in ranjenimi ni slovenskih državljanov.

Paddock se je sosedi predstavil kot "profesionalni kockar"
Paddock, po poklicu računovodja, do grozljivega nedeljskega večera razen nekaj prometnih prekrškov ni imel težav s kršenjem zakona. Pred dvema letoma je kot sveži upokojenec kupil hišo v mirnem naselju puščavskega mesteca Mesquite, uro vožnje oddaljenega od Las Vegasa. Pred tem je - zanimivo - živel prav tako v mestu Mesquite v Teksasu. V Teksasu je delal kot menedžer oziroma upravitelj stanovanjskega kompleksa. Imel je tudi izpit za pilota enomotornih letal. Nekdanja soseda Sharon Judy je Paddocka opisala kot prijaznega moža, ki ji je ob neki priložnosti povedal, da je "profesionalni kockar". Pri tem ji je pokazal sliko sebe ob igralnem avtomatu, na katerem je zadel 20.000 dolarjev. Očitno prav zaradi obsedenosti z igrami na srečo se je "na stara leta" preselil v bližino igralniške meke Las Vegas, kar je potrdil tudi njegov brat Erick Paddock, ki živi na Floridi. Erick Paddock je bil nad dogodkom šokiran. Brata je opisal kot mirnega človeka, "ki je igral videopoker, križaril in jedel burite". Nazadnje je bil z bratom v stiku prejšnji mesec, ko sta razpravljala o orkanu Irmi, ki je pustošil po Floridi.

Trump: Gre za dejanje čistega zla
Ameriški predsednik Donald Trump je pokol označil za dejanje čistega zla. Izrekel je sožalje družinam žrtev in dejal, da moli za pokojne, ter se zahvalil policiji Las Vegasa za ukrepanje. Trump je ob tej priložnosti izdal poseben predsedniški razglas, v katerem je zapisal, da ima Amerika strto srce in žaluje za žrtvami ter prosi Boga, naj potolaži trpeče. Trump je ukazal, da se ameriške zastave pred Belo hišo in drugimi javnimi civilnimi in vojaškimi poslopji ter objekti doma in po svetu spustijo na pol droga do večera 6. oktobra. Napovedal je, da bo Las Vegas obiskal v sredo.

Nevada zelo "liberalna" glede nakupa orožja
Kot poroča BBC, veljajo v zvezni državi Nevada, kjer leži Las Vegas, eni izmed najmanj strogih zakonov glede orožja v ZDA. Ljudje imajo tako lahko orožje, ni pa se jim treba registrirati kot lastnik orožja. Preverjanja ozadja se sicer opravljajo, ko ljudje kupujejo orožje, a jih lahko prodajo tudi zasebno. Država ne prepoveduje jurišnih pušk, ki so lahko avtomatske ali polavtomatske, prav tako pa ne obstaja omejitev pri nakupu streliva.

Najbolj krvav strelski pokol v zgodovini ZDA
Gre za najmnožičnejši strelski pokol v ameriški zgodovini, ki je s številom mrtvih presegel pokol iz junija 2016, ko je ameriški državljan afganistanskih korenin Omar Mateen med strelskim napadom v nočnem klubu v Orlandu na Floridi, kjer se zbirajo homoseksualci, ubil najmanj 50 ljudi, več kot 50 pa jih je ranil. Napadalca je policija ubila.

Putin izrazil sožalje Trumpu
Iz sveta medtem prihajajo izrazi sožalja. Ruski predsednik Vladimir Putin je tako v telegramu Trumpu zapisal, da je "ta zločin, ki je zahteval življenja na desetine miroljubnih državljanov, šokanten v svoji krutosti". Trumpa je poklicala tudi britanska premierka Theresa May.

Krvava nedelja v Las Vegasu: strelec ubil vsaj 58 ljudi
64-letni strelec v Las Vegasu ubil 50 ljudi