500. zapornico so usmrtili z injekcijo. Foto: EPA
500. zapornico so usmrtili z injekcijo. Foto: EPA

Kimberly McCarthy so usmrtili zaradi umora in ropa njene 71-letne sosede Dorothy Booth leta 1997. McCarthyjeva je sosedo takrat prosila za sladkor, kar je bila pretveza, da je vstopila v njeno stanovanje in jo ubila. Motiv je bil rop, saj je bila McCarthyjeva odvisna od mamil. Pozneje so jo povezali še s tremi umori, a je bil za obsodbo na smrt dovolj umor Boothove.

Smrtno kazen so izvršili v zaporu v Huntsvillu, usmrtili pa so jo z injekcijo. Predstavniki teksaških oblasti so povedali, da je bila 500. usmrtitev zanje enaka kot vse druge. "Izvršili smo odločitev sodišča," je povedal tiskovni predstavnik zapora.

40 odstotkov usmrtitev v Teksasu
Vrhovno sodišče ZDA je smrtno kazen po krajšem premoru ponovno dovolilo leta 1976, v Teksasu pa so smrtno kazen uvedli leta 1982. Od takrat jih v tej zvezni državi izvršujejo zelo dejavno, saj so med 1.300 usmrtitev v ZDA od leta 1997 dalje kar 40 odstotkov teh opravili v Teksasu. 73 odstotkov Teksašanov podpira smrtno kazen, sicer pa v ZDA smrtno kazen izvršujejo v 32 zveznih državah.

McCarthyjeva je šele četrta ženska, ki so jo usmrtili v Teksasu, in prva ženska, ki so jo usmrtili v več kot treh letih. Tudi sicer so usmrtitve žensk redke, saj jih je bilo od leta 1977, ko je Utah s strelskim vodom prvi pokončal obsojenca, skupaj 13.