Erdogan se spopada z največjim izzivom v svoji 11-letni vladavini. Foto: EPA
Erdogan se spopada z največjim izzivom v svoji 11-letni vladavini. Foto: EPA

O prisluškovanju nekaj tisoč ljudem, ki naj bi trajalo tri leta in za katerim naj bi stali sodelavci Gülena, sta poročala vladi naklonjena časopisa Yenisafak in Star.

Časopisa sta odkritje pripisala novi tožilski skupini, ki je bila imenovana, potem ko je Erdogan v zadnjih mesecih izvedel obsežne čistke v tožilskih in policijskih vrstah.

Premier je Gülena, ki živi v izgnanstvu v ZDA, in njegove sodelavce obtožil delovanja, ki spominja na državo v državi. Po njegovih besedah so poskušali tudi strmoglaviti vlado.

Odkrivanje zarot za izgovor
Star je poročal, da so "gulenisti" prisluškovali več kot 7.000 ljudem. Njihova tarča je bila tudi opozicijska republikanska ljudska stranka. Z izgovorom, da skušajo odkriti teroristične zarote, so tako delovali od leta 2011.

Erdogan je Gülena obtožil, da stoji za korupcijsko afero, ki v zadnjih mesecih pretresa vlado. Obsežna preiskava v korupcijskem škandalu predstavlja enega izmed najresnejših izzivov v Erdoganovi 11-letni vladavini.

Poročila o množičnem prisluškovanju so bila v javnosti objavljena v času, ko parlament začenja razpravo o predlogu zakonodaje, s katero bi obveščevalni agenciji dali proste roke pri izvedbi tajnih misij in nadzora tako doma kot v tujini - brez potrebe po sodnem nalogu.