V Ukrajini potekajo lokalne volitve, bolje rečeno, potekajo zgolj na delih pod nadzorom Kijeva. Foto: EPA
V Ukrajini potekajo lokalne volitve, bolje rečeno, potekajo zgolj na delih pod nadzorom Kijeva. Foto: EPA

Poznavalci napovedujejo najnižjo volilno udeležbo po letu 1991, ko je Ukrajina razglasila samostojnost. Zaradi zapletenega sistema preštevanja glasov, bodo rezultati znani šele v ponedeljek.

Težave v Mariupolu
V strateško pomembnem Mariupolu so volitve odpovedali, ker po navedbah volilnih uradnikov na voliščih ni bilo dovolj glasovnic. Mariupol, ki je pod nadzorom vladnih sil, predstavlja nekakšen zemeljski most med separatističnimi regijami na vzhodu Ukrajine in Krimom, ki si ga je priključila Rusija.

Iz stranke predsednika Petra Porošenka Solidarnost so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili, da so glasovanje odpovedali zaradi "formalnih razlogov", in sicer zaradi neustrezne priprave glasovnic in pomanjkanja nadzora nad njihovim tiskanjem, številom in ustreznim hranjenjem.

Odpoved volitev v Mariupolu je predsednik Porošenko označil za katastrofalno in zahteval preiskavo. Parlament je zadolžil, da najde nov datum za volitve v tem mestu. Volitve so prestavljene sicer tudi v mestu Krasnoarmijsk. "Da naj bi tam po mojih informacijah pripravljali ponaredke, ne smemo dopustiti," je Porošenko po poročanju nemške tiskovne agencije DPA povedal ob oddaji glasu v Kijevu.

Ob tem so v Porošenkovi stranki napovedali, da bodo volitve v Mariupolu poskušali izvesti v prihodnjih tednih. Volitve potekajo v času državljanske vojne in hude gospodarske krize.

Rezultati šele v ponedeljek
Okoli 30 milijonov volivcev na območjih pod nadzorom Kijeva izbira predstavnike regionalnih parlamentov, mestnih svetov in župane. Prve rezultate naj bi zaradi zapletenega sistema preštevanja glasov objavili šele v ponedeljek, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Skupno na volitvah sodeluje 142 strank in več kot 21.000 kandidatov. Županski položaj v glavnem mestu države naj bi ohranil nekdanji boksar Vitalij Kličko.