Desni sektor ima svoje poslance tudi v ukrajinskem parlamentu. Foto: Reuters
Desni sektor ima svoje poslance tudi v ukrajinskem parlamentu. Foto: Reuters
Do napetosti prihaja na zahodu Ukrajine ob meji z EU-jem. Foto: Reuters
Desni sektor ne skriva svojih nacionalističnih nazorov. Foto: Reuters

V podtaknjenih eksplozivih sta bila namreč ranjena dva policista, medtem ko sta bila v soboto v strelskem obračunu s policijo ubita dva pripadnika ultranacionalističnega Desnega sektorja, zaradi česar je ta skrajna skupina že pozvala k odstopu ukrajinskega notranjega ministra.

Kot poroča Guardian, še kar trajajoče nasilje v tem delu Ukrajine, ki meji na Evropsko unijo in kjer cvetijo tihotapski posli, izpostavlja težave Kijeva tako z endemično korupcijo kot tudi z oboroženimi nacionalističnimi skupinami, ki so se z ramo ob rami borile z ukrajinsko vojsko proti ruskim separatistom na vzhodu države.

Današnje eksplozije na dveh ločenih policijskih postajah v Lvovu naj bi bile po navedbah notranjega ministrstva povezane s sobotnim obračunom v mestu Mukačeve nedaleč od Lvova. Do streljanja je prišlo, ko se je policija odzvala na prihod močno oboroženih članov Desnega sektorja v športni kompleks poslanca Mihaila Lana, ki skupini odkrito nasprotuje. Desni sektor trdi, da so njihovi možje poskušali ustaviti tihotapsko operacijo, spet drugi trdijo, da je šlo za spor glede tihotapskega blaga. Iz videoposnetka je razvidno, da so pripadniki Desnega sektorja streljali na policijski avto s kalašnikovkami in mitraljezom.

Ključna vloga v protestih
Desni sektor je postal priljubljenejši, potem ko je odigral vodilno vlogo v burnih množičnih protestih, ki so lani strmoglavili predsednika Viktorja Janukoviča, skupina pa se je v boju proti proruskim upornikom na vzhodu pridružila ostalim prostovoljskim bataljonom mnogi od njih s sorodnimi desničarskimi nazori. Kijev je sicer skušal z določeno mero opreznosti te bataljone integrirati v vojsko, a mu ni povsem uspelo.

Aprila je tako ukrajinska vojska obkolila oporišče Desnega sektorja na vzhodu države, potem ko so se njegovi pripadniki uprli porazdelitvi med različne vojaške enote. Vojska je nato v poskusu kompromisa imenovala vodjo Desnega sektorja, poslanca in lanskega predsedniškega kandidata Dmitra Jaroša za svetovalca vodje kabineta Viktorja Muženka, a je sobotni spopad pokazal, da proces podreditve skupine, ki naj bi štela 10.000 borcev, še zdaleč ni končan.

Porošenko za razbitje mrež
V ponedeljek je ukrajinski predsednik Petro Porošenko varnostni službi in policiji ukazal, naj razorožijo "nezakonite skupine" ter izkoreninijo korupcijo in tihotapstvo, pri tem pa se je ognil poimenski izpostavitvi Desnega sektorja. "Nobena politična sila ne bi smela imeti in ne bo imela kakršnih koli oboroženih celic. Nobena politična organizacija nima pravice ustanavljanja kriminalnih združb," je dejal pred ukrajinskim Varnostnim svetom.

Porošenko je še dodal, da je dotok orožja z vzhoda povečal nevarnost kriminala po državi. Desni sektor in ostale prostovoljske bataljone sicer redno obtožujejo kriminalnih dejavnosti in kršitev človekovih pravic, vključno z mučenjem in ugrabitvami. Porošenko je incident v Mukačevu pripisal prerazporeditvi tihotapskih poti in pozval k preiskavi. "Moramo razvozlati vozel starih problemov, ki zahtevajo takojšnjo rešitev. Govorim o klanih, tihotapljenju, korupciji itd. Kar se zdaj dogaja tu, ni črno-bela slika, ampak samo šokantno črna."