Gardnerjev sin je bil eden od skupine ljudi, zbranih pred zaporom v predmestju Salt lake Cityja. Foto: EPA
Gardnerjev sin je bil eden od skupine ljudi, zbranih pred zaporom v predmestju Salt lake Cityja. Foto: EPA

Obsojenega morilca Ronnieja Leeja Gardnerja, ki je preživel 25 let za zapahi v čakanju na izvršitev kazni, je pokončal petčlanski strelski vod v zaporu Draper (Salt Lake City) v konservativni ameriški zvezni državi Utah, kmalu potem ko je sodnik zavrnil njegovo zadnjo prošnjo za pomilostitev.
49-letni Gardner si je sicer metodo usmrtitve z ustrelitvijo izbral sam, preden jo je Utah leta 2004 prepovedal. Gardner je bil šele tretji človek od leta 1976, ki so ga v ZDA usmrtili na ta način. V Utahu je strelski vod sicer zamenjala smrtonosna injekcija, a zaporniki, obsojeni pred letom 2004, si še vedno lahko izberejo ustrelitev.

Gardnerja so leta 1985 obsodili, ko je do smrti ustrelil odvetnika med poskusom pobega s sodišča, kjer so mu sodili zaradi drugega umora iz leta poprej.
Gospodar prstanov za zadnji dan
Usmrtitev je potekala tako, da so pet pušk nabili s pravimi kroglami, en strel pa so izvedli s prazno, da nihče od petih strelcev ne bi vedel, kdo je zadal smrtonosni strel. Gardnerju so prek glave poveznili kapuco in ga privezali na črn kovinski stol, s tarčo pripeto na njegove prsi.

Utaški državni tožilec Mark Shurtleff je prek svojega Twitterja sporočil, da je odobril izvršitev kazni in ob tem zapisal: "Naj mu Bog nakloni milost, ki jo je sam odrekel svojim žrtvam."
Pred zaporom se je zbralo več kot 20 članov Gardnerjeve družine, ki so z molitvijo pospremili obsojenčevo smrt. Gardner je svoj zadnji dan preživel ob gledanju filmske trilogije Gospodar prstanov, za zadnji obrok pa si je zaželel zrezek, jastoga, jabolčno pito, vanilijev sladoled in 7-Up.